A világ legnagyobb közösségi vásárlással foglalkozó cégének, a Groupon fejének, Andrew Masonnek a napjai meg voltak számlálva a cégnél, és el is érkezett az utolsóig. A legutolsó negyedév eredménye az előzőhöz hasonlóan csapnivaló volt, így a cég azonnali hatállyal elbocsájtotta Masont. A kirúgás oka egy negyedéves pénzügyi jelentés, melynek lényege egy részvényenkénti 12 centes zuhanás volt, ami 10 centtel több, mint amire a Wall Street számított – írja az allthingsd.com.

A veszteség bejelentését követően a részvények 20%-ot zuhantak, Mason kirúgásának hírére azonban szinte azonnal több mint 10%-os emelkedést produkáltak. (A számok alapján a Grouponnak valószínűleg minden nap ki kellene rúgnia Masont egy kis emelkedésért.)

Amikor Paul Taafee-t arról kérdezték, befolyásolhatja-e ez Mason státuszát a cégben, csak ennyit válaszolt: „Még itt van.”

A Groupon dolgozóinak címzett bejelentésben Mason a következőt nyilatkozta: „Négy és fél csodálatos és intenzív éven át voltam a Groupon vezérigazgatója, de most úgy döntöttem, visszavonulok, mert szeretnék több időt tölteni a családommal.” – írta Mason, majd kiegészítette: „Csak vicceltem. Ma kirúgtak. Aki nem tudja az okát, az nem figyelt eléggé.”

Minden idők egyik legstílusosabb elköszönő levele alább olvasható magyarra fordítva:

„Kedves Mindenki,

Négy és fél csodálatos és intenzív éven át voltam a Groupon vezérigazgatója, de most úgy döntöttem, visszavonulok, mert szeretnék több időt tölteni a családommal. Csak vicceltem. Ma kirúgtak. Aki nem tudja az okát, az nem figyelt eléggé. Sajnálatos módon az utolsó két negyedév eredményei messze elmaradtak az elvárásainktól, az utóbbi másfél év eredményei magukért beszélnek. Vezérigazgatóként ezért a veszteségért egyedül én felelek.

Fantasztikus munkát végeztetek a vállalatnál, és megérdemeltek a világtól egy második esélyt. Én nem fogok az utatokba állni, egy új vezérigazgató pedig segíthet Nektek megkapni ezt az új esélyt.  Soha nem láttam még olyan hatékonyan és elkötelezetten dolgozni embereket, ahogyan Ti tettétek az elmúlt hónapokban!

Azok számára, akik miattam aggódnak: kérem ne tegyék! Nagyon szeretem a Groupont, és elmondhatatlanul büszke vagyok arra, amit létrehoztunk. A jövőjének már nem leszek a része, ezt el kell fogadnom. Szerencsés vagyok, hogy ilyen hosszú ideig volt lehetőségem Veletek dolgozni.

Egy kis időt most pihenésre szeretnék szánni. (Illetve kéne egy jó zsíros tipp, hogy mit csináljak a Groupon részvényeimmel, szóval, ha valakinek van ötlete…).

Végezetül egy jó tanácsot szeretnék veletek megosztani: Kezdjétek az ügyfeleknél, legyenek ők az elsők! Ha vannak pillanatok, amiket megbántam, azok az olyan döntéseimnek köszönhetőek, amikor hagytam, hogy számadatok bírálják felül saját megérzéseimet azzal kapcsolatban, hogy az ügyfélnek, a vásárlónak mi a legjobb.

A vezérigazgató leváltásával végre Ti is levegőhöz juthattok, és ez a legmegfelelőbb időszak arra is, hogy a cég szakítson esetleges rossz szokásaival, és másképp álljon a vevőihez. Ne szalasszátok el ezt a lehetőséget!

Rettenetesen fogtok hiányozni,

szeretettel: Andrew”