Az Apple hivatalosan is bejelentette „CarPlay” nevű szolgáltatása megérkezését. Tavaly már adtak róla egy kis előzetest, a héten pedig Ferrari, Mercedes-Benz és Volvo modellekben mutatják meg a Geneva International Motor Show rendezvényén – írja a Marketing Land.

Más autógyártók is résztvevői a programnak, többek között a BMW, a Ford, a GM, a Honda, a Hyundai Motor Company, a Jaguar Land Rover, a Kia, a Mitsubishi, a Nissan és a Toyota.

Screen-Shot-2014-03-03-at-8.25.08-AM-300x179

A CarPlay szolgáltatást hívások, üzenetváltások, zenék és térképek köré építették fel. A szem-és kézmentes élményt pedig Siri biztosítja, habár érintőképernyők is a rendszer elemei:

„Amint az iPhone csatlakozik a járműhöz a CarPlay integrációval, Siri segít, hogy könnyen hozzáférj a kontaktjaidhoz, telefonálhass, újratárcsázhass nem fogadott hívásokat vagy csak meghallgasd a hangpostáidat. Amikor hívások vagy értesítések érkeznek be, Siri egy ’szem-mentes’ élményt nyújt azzal, hogy hangutasításokkal reagál ezekre, elolvasva a vezető üzeneteit és engedve, hogy az lediktálja neki a választ vagy a kérésére hívást indítson.

A CarPlay intuitívabbá teszi az útvonaltervezést is a Map-szel: a korábbi útvonalak alapján navigál, melyekhez a kapcsolatokon, emaileken és SMS-eken keresztül fér hozzá, majd instrukciókat, forgalomra vonatkozó információkat és a becsült érkezés időpontját képes megállapítani. Kérhetsz Siritől egyszerű, szóbeli iránymutatást is kanyarról kanyarra, a Maps-sel kiegészítve, ami az autód beépített kijelzőjén jelenik majd meg.”

Nem minden alkalmazás vagy iPhone funkció lesz elérhető a CarPlay szolgáltatásán keresztül, de a lista az ígéret szerint bővülni fog és feltehetően lesznek új applikációk vagy már ismertek friss verziói, amelyeket specifikusan a CarPlay rendszerére fejlesztenek. A szolgáltatás a 2014-es modellekben lesz elérhető, de a felhasználóknak iPhone 5-ös vagy még frissebb készülékre lesz szükségük a használatához.

A Google-nek is van egy hasonló kezdeményezése a sikeres „Open Handset Alliance” programon belül, melyet az Android promotálására indítottak. A Google „Open Automotive Alliance”-t az Audi, a GM, a Honda és a Hyundai támogatta eddig és valószínűleg mások is fogják. Egy másik versenytárs ez ügyben a Microsoft, amely a Snyc mögött áll és amelyet a Ford, valamint a Toyota használ.

Az alábbi promóciós videót a Volvo készítette, melyben a CarPlay integrációt demonstrálják: