A BBC nyomozása szerint kutyatenyésztők egy része felajánlja kölyökkutyák füleinek formára vágását, hogy azok jobban kövessék a közösségi oldalakon látott trendeket. Ilyenkor a kiskutyák fülének egy részét eltávolítják nem egészségügyi, hanem esztétikai okokból. 

Az Egyesült Királyságban az ilyen beavatkozások illegálisak, de vannak olyanok, akik útlevelet is hamisítanak az állatnak, hogy úgy állítsák be, mintha külföldre vitték volna a kutyákat a beavatkozás elvégzése miatt. Volt aki arról beszélt, hogy Törökországból szerzi az illegális útleveleket, és azt mondta azokkal hordja a kutyáit kiállításra európaszerte, és eddig nem volt probléma. A BBC oknyomozó újságírójának 13 ezer fontért ajánlottak kiskutyát, amelyen elvégzik a műtétet. Állatvédők szerint az eljárás egészségügyi és viselkedési problémákat okozhatnak az állatoknál. Sok kiskutya füle érzékenyebbé válik, és egész életükben kerülik, hogy bárki a fülükhöz érjen, fogékonyabbak lesznek fülgyulladásokra, és szocializációs problémák is adódhatnak, a kutyák ugyanis a fülükkel is kommunikálnak. 

Vannak olyan tenyésztők, akik arról is kiokosítják a vásárlókat, mit kell mondani, ha kérdezgetnék, mi történt a kutyával, és volt olyan is, aki videóhívásban mutatta meg a kiskutyán, mely részeit fogja levágni a fülének. A Brit Állatorvosok Szövetsége lesújtónak nevezte az újságíró nyomozásának eredményeit, amelyben az érző lényeket arunak vagy pénzkereseti lehetőségnek tekintik, ráadásul olyan beavatkozást hajtanak végre rajtuk, ami az egészségüket kockáztatja.  A kölykök állítólag 1500 fonttal többet érnek, miután levágták a fülüket.

Az állatvédők a közösségi oldalakat okolják, ugyanis a kereslet az után nőtt meg, hogy több híresség, mint Marcus Rashford labdarúgó, Leigh-Anne Pinnock, a Little Mix énekese és a Love Islandből ismert  Jack Fincham is olyan képeket tett közzé, amelyeken a kutyáik füle meg lett csonkítva. Bár a hírességek legálisan importálhatták külföldről a kiskutyákat, a követőik szeretnének ugyanolyan kisállatokat, a tenyésztők pedig sok esetben eleget tesznek, sőt segítenek is a kérésük teljesítésében, akkor is, ha ehhez okirathamisításhoz, csaláshoz és a kiskutyák illegális megcsonkításához kell folyamodni. 

Az állatvédelmi törvényt most úgy szeretnék módosítani, hogy tiltsa a vágott fülű kiskutyák importját. 

Forrás: BBC