48 órája van arra, hogy hagyja abba azoknak az embereknek a követését, akik nem is tagjai a közösségi oldalnak.

Talán nem meglepő, hogy a Facebook fellebbezett arra hivatkozva, hogy a bíróság a mostani döntésében olyan cookie-t kifogásol, amit már 5 éve használnak – számolt be a BBC. Ugyanakkor a belga bíróságnak az az álláspontja, hogy a cégnek az adatgyűjtéshez kötelező engedélyt szereznie.

A bíró szerint ezek személyes adatoknak minősülnek, a belga jogszabályok értelmében pedig ezeket a Facebook csakis abban az esetben használhatja, hogyha a felhasználó ehhez hozzájárult – olvasható az indoklásban.

facebook

Ha a Facebook nem tesz eleget a bíróság döntésének, akkor akár naponta 250 ezer eurós (durván 78 millió forintos) bírságot is kiszabhatnak nekik. Ez a bírság a belga adatvédelmi hatósághoz vándorolna, ők vitték az ügyet a bíróság elé.

„Már több mint öt éve használjuk a Datr nevű cookie-kat, hogy biztosíthassuk a Facebook biztonságát a világszerte mintegy 1,5 milliárd felhasználó számára” – jelentette ki a közösségi oldal szóvivője. Hozzátette, hogy egészen biztosan fellebbezni fognak a határozat ellen, és azon lesznek, hogy minél kisebb mértékben zavarják Belgiumban a Facebook hozzáférést.