Az online biztonsági törvényjavaslat alapján az Egyesült Királyságban azoknak az Instagram-, Twitter- és Facebook-felhasználóknak, akik nem igazolják magukat,  korlátozásokkal kell szembenéznie azzal kapcsolatban, hogy kivel léphetnek kapcsolatba. A kormány azt javasolja, hogy az emberek leiratkozhassanak az olyan szervezetektől és magánszemélyektől érkező üzenetek fogadásáról, akik nem rendelkeznek igazolt fiókkal.

Az ellenőrzött felhasználók is letilthatnák a nem ellenőrzött vagy névtelen fiókok tartalmát a feliratkozási/leiratkozási javaslatok alapján. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy akinek nincs kis kék pipa a felhasználóneve mellett, azok nem kommunikálhatnának olyan fiókokkal, amelyek letiltották a nem ellenőrzött forrásból származó interakciókat. 

Nadine Dorries kulturális államtitkár azt mondta: „A technológiai cégek felelőssége megállítani, hogy névtelen trollok szennyezzék a platformjaikat.” Hozzátette: „Az emberek mostantól jobban tudják irányítani, hogy ki léphet kapcsolatba velük, és meg tudják állítani a gyűlölet szökőárját, amelyet a szélhámos algoritmusok küldenek rájuk.” A kormány azt is bejelentette, hogy nem fogják megkövetelni az interneten a teljes anonimitás felszámolását, mert az nagy terhet róna például a családon belüli erőszak áldozataira, az autoriter országokban élő aktivistákra vagy a szexualitásukat kutató fiatalokra.

mások azonban nem értenek egyet a javaslattal. „A kormány azon tervei, hogy aláássák az online anonimitást, kimondhatatlan károkat okoznak a magánéletben és a szólásszabadságban az Egyesült Királyságban. Az internetes azonosítás felé való elmozdulás szükségtelen, és nem lesz észrevehető hatása az online beszélgetések hangnemére” – mondta Mark Johnson, a Big Brother Watch nevű adatvédelmi csoport jogi és politikai tisztviselője.

Forrás: The Guardian