A Google nemrég nyilvánosságra hozta az Átláthatósági Jelentésének legújabb adatait, amelyből kiderül, hogy egyre több kormányzati megkeresés történt a cég felé 2012-ben. Most hetedik alkalommal jelentkezik a Google frissített adatbázisával, amely megmutatja, milyen gyakran kérik tőle a kormányok bizonyos tartalmak eltávolítását – írja a The Next Web.

2012 első felében a Google 1811 ilyen megkeresést kapott 18070 tartalomdarab eltüntetésére. Tavaly július és december között 2285 kormányzati igény futott be 24179 darab tartalom törlésére.

Ez a grafikon mutatja e tekintetben az elmúlt három év alakulását:

transparency_graph-730x579

A Google kiemelt három esetet is, amely 2012 második felében történt:

  • A céghez egyre több kérelem futott be Brazíliától, összesen 697 alkalommal kérték tartalom eltávolítását – amelyből 640 bírósági rendelet volt-, az év első felében ez még 191 darabról indult. Ennek oka a tavaly ősszel megtartott önkormányzati választások voltak: a kérelmek közel fele – pontosan 316 darab – 756 tartalomdarab eltávolítására vonatkozott, amelyek állítólag megsértették a Brazíliai Választási Törvényt, amely tiltja a rágalmazást és a jelölteket sértők kommenteket. A Google sok ilyen ügyben fellebbez az alapján, hogy a tartalmat a brazil alkotmányban is lefektetett szólásszabadság intézménye védi.
  • Oroszország szintén egyre több igényt nyújtott be a Google felé, ahol egy új törvény lépett életbe tavaly ősszel. 2012 első felében a cég 6 megkeresést kapott, a legtöbbet, ami valaha érkezett 6 hónapos periódus alatt az országtól. Az év második felében azonban a Google-t 114 kérelemmel keresték meg tartalomeltávolítás céljából – ebből 107 az új törvényre hivatkozott.
  • Ez időszak alatt a Google több megkeresést is kapott összesen 20 országból olyan YouTube videókra vonatkozóan, amelyek az „Innocence of Muslims” című filmből tartalmaztak részleteket. Míg a videók megfelelnek a Google Közösségi Irányelveinek, a YouTube hét országban korlátozta a videó megtekintésének lehetőségét a helyi jogszabályokkal összhangban, a formális jogi panaszokat követően. A Google Egyiptomban és Líbiában szintén korlátozta a videók elérését az ott kialakult „különösen bonyolult körülmények” okán.

1330873_27868463-645x250

Ami Magyarországot illeti, egyelőre nincs szó százas nagyságrendben benyújtott kérelmekről. 2012 júliusa és decembere között egyetlen megkeresést emelnek ki:

„Kaptunk egy kérelmet egy politikai párttól, hogy távolítsunk el egy olyan YouTube-videót, amely állítólag sérti az ő szerzői jogaikat. A videó egy olyan beszédről készült, amelyben egy másik párt tagja tiltakozik a panaszt tevő párt javaslata ellen, mely szerint össze kellene írni a Parlament zsidó származású tagjait. A videót nem távolítottuk el.”