Amerikai szakemberek figyelmeztették a világot, hogy több ezer olyan kamuprofilt követtek vissza Oroszországig, amik a koronavírussal kapcsolatos hamis híreket terjesztenek. Ezek között olyan összeesküvés-elméletek szerepelnek, ami szerint a világjárvány mögött az Egyesült Államok áll – írja a Guardian.  

A kamuprofilok nem csak a Facebookon, hanem Twitteren és Isntagramon is megjelentek, az amerikaik pedig természetesen mindez azért, hogy az ő hírnevüket aláássák.

Az összeesküvés-elméletek arra alapoznak, hogy az Amerikai Egyesült Államok gazdasági háborúban áll Kínával, és ebben az USA biológiai fegyverként vetette be a CIA által legyártott koronavírust. Ezzel szemben az igazság, hogy a Covid-19 vírus a kínai Hupej tartományból származik a szakemberek szerint, az eredeti hordozójuk pedig – a 2003-as SARS-hoz hasonlóan – a denevérek. 

Az említett fiókok nagy része egyébként már a szíriai konfliktus, a franciaországi és a chilei tüntetéssorozatok kapcsán is aktívak voltak, és hasonló üzenetet tettek közzé a koronavírusról is. A fiókok mögött nem robotok, hanem tényleges emberek állnak, és angolul, spanyolul, olaszul, németül és franciául is tolják a hamis híreket. A szakértők szerint gyönyörűen nyomon lehet követni, hogyan is működik az egész rendszer, mivel az üzenetek nem csak a közösségi oldalakon, de az állami tévén, és orosz híroldalakon is megjelennek, ezzel pedig azt a látszatot keltik, hogy igazoltak azok a felvetések, amiket az álprofilok állítanak. 

Az amerikaiak arra figyelmeztetnek, hogy ezek a hírek alkalmasak arra, hogy az ázsiai és afrikai országokban bizalmatlanságot keltsenek a nyugati gyógymódokkal és intézkedésekkel szemben, és emiatt nehezebben lehet majd megfékezni a járványt. Az olyan, egyébként valós információkat, minthogy a tudósok laborokban is előállították a vírust, is igyekeznek a környezetéből kiragadva, teljesen elferdítve értelmezni, ami szintén növeli a tudománnyal szembeni bizalmatlanságot.

Az oroszok korábban már próbálták az amerikaiakra fogni egy vírus terjedését. Egész konkrétan a HIV vírust szerették volna a hidegháborús ellenfelükre kenni 1980-ban.