Az Uber nem várt konkurenciát kaphat.

Uber-szerű telekocsi szolgáltatást tesztel hétfő óta a Google. A cég RideWith néven indította el új szolgáltatását a Waze-en belül, ami egyelőre csak Tel-Avivban érhető el – írja a money.cnn.com. A kísérleti program kísérletiesen hasonlít az Uberhez, a lényege, hogy összehozza azokat az embereket, akik például ugyanabba az irányba járnak dolgozni, így a hasonló útvonalon és időpontban ingázó autósok és a potenciális utasok egymásra találhatnak.

dreamstime_s_54653231

A RideWith alkalmazás attól tér el az Ubertől, hogy itt nem hivatalos sofőröket keresnek, hanem inkább olyan magánszemélyeket, akiknek kizárólag a jármű megosztása a céljuk. Ilyen nálunk például az Oszkár telekocsi rendszer, ami a városok között ingázóknak hasznos segítség. Tehát ha például valaki péntek este utazik Budapestről Debrecenbe egyedül, akkor a rendszeren keresztül útitársakat találhat, így nem csak társaságra lelhet, hanem az útiköltség is több felé oszlik meg.

Azt, hogy valaki ebből éljen, a RideWith úgy akarja kivédeni, hogy egy sofőr egy nap alatt legfeljebb két fuvart vállalhat.

A Google hangsúlyozza, hogy a szolgáltatás egyelőre tényleg csak kísérleti jelleggel működik, és ha beválik, akkor várható, hogy kiterjesztik más városokra is a közösségi autózást.