Amikor beindult a közösségi média, előbb a tinédzserek szállták meg a MySpace-t, aztán jöttek a Facebook profilok és a Twitter fiókok, majd az idősebb generáció is megérkezett. Ahogyan ezek a csatornák kezdtek beszivárogni a társadalom szöveteibe, egy idő után már senki sem tagadhatta a használatukat. Még az idősebb korosztályoknak is be kellett vallania, hogy ez nem csak gyerekes játék, hanem az üzletek számára is megváltoztatták a játékszabályokat – írja a Business2Community.

Biztosan állíthatjuk, hogy a vásárlóid és a kilátásban lévő ügyfelek is a közösségi médiában vannak. Itt folytatnak kutatásokat, tesznek fel kérdéseket és kérnek véleményeket azoktól, akikben megbíznak: a barátaiktól, a családjuktól és a közeli ismerősöktől. Döntenek rólad és a cégedről az alapján, amit a közösségi médiában látnak. Van is néhány ok, amiért a közösségi értékesítés elsődleges fontosságú minden üzlet számára.

facebook-twitter-pinterest-instagram

Természetesen, a közösségi értékesítésben hangsúlyosabb a „közösségi” aspektus az „értékesítéssel” szemben. Talán ez kicsit félrevezetheti a kifejezést, de lényegében a már meglévő és a jövőbeli vevők ösztönzéséről van szó, hogy megalapozott döntést hozzanak vásárláskor. Néhány kulcsfontosságú közösségi értékesítési elem:

1. Információ biztosítása meglévő és leendő ügyfeleknek különböző csatornákon keresztül

Annak érdekében, hogy hatékony legyél a közösségi értékesítésben, egy kis kutatást kell végezned a célpiacodról. Neked kell tudnod, hol van a te piacod a közösségben. Ha például B2B-ben utazol („business to business”), a piacod talán jobban koncentrálódik a LinkedIn hálózatában, mint Facebookon. Ha B2C vagy („business to community”), akkor viszont aktívabb lehet a célközönséged a Facebookon.

Értened kell a megcélzott vásárlódat, hogy tudd, hol kell információt megosztanod és válaszokat adnod. Ha Twitteren kérdeznek tőled, de te a LinkedIn felületén vársz rájuk, nagy lehetőségeket hagysz ki.

2. A tartalommarketinggel mutass és ne árulj!

Hasonlóképpen, ha arra vársz, hogy információt kérjenek tőled, kihagyod a lehetőséget, hogy elkötelezz, ösztönözz és oktass a tartalommarketingen keresztül. Ez a tartalom megosztásra kerülhet az egész közösségi hálóban – bárhol, ahol a célpiacod jelen lehet – és lehet az útmutató, blog bejegyzés, infografika, videó és más informatív anyag.

Amire fontos emlékezni, hogy az ilyen tartalom nem a kemény eladásokért van. Helyette arra használd, hogy megalapozd önmagadat, mint megfontolt vezetőt. Így elnyered a vásárlók és leendő ügyfelek bizalmát – ez nagy nagy plusz az üzlet számára.

 dollars-645x250

3. A cég márkájának kihangsúlyozása

Mit jelent a márkád? Milyen a hangod? Mi a víziód? Közösségi értékesítés esetén ezeket fontos tudnod. Mivel sok időt töltesz majd interakcióban különböző platformokon és csatornákon keresztül, lényeges, hogy mindig a lehető legjobb fényben tüntesd fel a márkádat.

Egyúttal a közösségi értékesítés akkor is előnyössé válhat, ha képes vagy megőrizni a márkád hangját és vízióját ezeken a csatornákon keresztül, mivel ez egy egységes élményt ad a jelenlegi és jövőbeli ügyfelek számára.

4. A megbízható vezető képének kialakítása önmagadról

Ez a gondolat a „mutass, ne eladj” alapelvéhez nyúl vissza. A ma vásárlói nem akarják, hogy eladjanak nekik. Helyette arra vágynak, hogy tanulhassanak és képessé tegyék őket átgondolt döntések meghozatalára.

Az, hogy megbízható vezető képét alkotod meg magadról az iparágadban, sok mindent jelent. Először is azt, hogy nem erőlteted folyton a saját termékeidet és szolgáltatásaidat. Ez egy régi gyakorlat, amely jobban idegesíti a vásárlókat, mint amennyire vásárlásra ösztönözné őket. Senki sem akar egy olyan cégre figyelni, amely csak magáról tud beszélni.

Másodszor, azt is jelenti, hogy fel kell tudnod ismerni és megosztani a segítőkésznek ítélt tartalmat az ügyfelekkel. Ehhez sok publikációt, posztot, grafikont kell olvasnod és ezekből megosztani a legjobb információt, hogy megpróbáld oktatni a követőidet.

Harmadrészt, neked is tudnod kell tartalmat előállítani. Amikor magas minőségű és elköteleződésre ösztönző tartalmat hozol létre, ez nem csak értéket szolgáltat a közönségednek, de megosztásra is kerül a közösségi csatornákon, azaz növeli láthatóságodat és új utakat nyit meg számodra.

shutterstock_93039832_crop

Kapcsolatépítés, oktatás, bizalomkeltés

A közösségi értékesítés arról szól, hogy megpróbálsz minél több kapcsolatot kiépíteni márkád láthatósága, korábbi vásárlóid megtartása és újabb ügyfelek szerzése érdekében. Ehhez elköteleződésre kell bírnod a célpiacodat különböző közösségi csatornákon keresztül, releváns és hasznos tartalmak megosztásával.

Végül, ha már képes vagy megfelelően oktatni a közönségedet iparágadról anélkül, hogy azt éreznék, állandóan el akarsz adni nekik valamit; képessé teszed őket átgondolt vásárlási döntések meghozatalára, ráadásul elnyered a bizalmukat is. És akkor már biztos nem kell, hogy elmondják neked, milyen értékes is ez.

Ti gyakoroljátok a közösségi értékesítést? Számotokra mi volt könnyű és mi volt bonyolult benne?