Hajdanán szokás volt szakácskönyveket és receptkártyákat használni, majd továbbadni azokat a következő generációk számára, de az utóbbi néhány évben ez mind megváltozott az internet és különösen a közösségi média megjelenésével. A receptek, fotók, főzést bemutató videók ezért az interneten terjednek és a felhasználók gyakorlatilag el vannak kényeztetve, hiszen minden igényükre találnak egy weboldalt.

A sütés-főzés mindig is egy közösségi tevékenység volt: az emberek ilyenkor összegyűlnek a konyhában, megbeszélik a recepteket és megosztják tapasztalataikat. Ahogyan egyre elfoglaltabbak lettünk, mindez egyszerűen átkerült a konyhából az online médiumba.

A SimplyZesty alábbi listájával a „kézben” már tényleg nem lehet senkinek sem kifogása, miért ne vegye fel a kötényt és álljon neki a sütögetésnek, sőt: a végén még olyan mestermunkát alkothatunk, amit érdemes lesz online megosztani másokkal is.

 

Nibbledish

Ez a weboldal Open Source Food néven kezdte, aztán újragondolták a márkát. Itt sok felhasználók által létrehozott receptet találunk, de lehetőség van arra is, hogy beágyazzunk fotókat és szöveges recepteket egy másik oldalra, illetve más tartalom megosztási opcióból is választhatunk.

 nibbledish

Bakespace

Ez a receptmegosztó oldal igazi közösségi életérzést közvetít, hiszen azon túl, hogy a tagok itt is megosztanak egymással recepteket, szinte egymás mentoraiként viselkednek. A fórumokon megoldják minden sütéssel, főzéssel kapcsolatos problémádat is, de körülnézhetünk az ajánlott blogokon és részt vehetünk bármely beszélgetésben. Itt tényleg olyan, mint egy valódi konyhában.

 bakespace

FoodBuzz

Ez az oldal több ezer gasztroblogot gyűjtött már össze a világ minden tájáról és rövid idő alatt az egyik legnagyobb ilyen témájú weboldallá nőtte ki magát. Itt is erős a közösség és zsong a kajás sztoriktól, akárcsak a Digg.

 foodbuzz

FoodandFizz

Ez egy kajapornó oldal, ahol megtaláljuk a legszebb ételfotókat a világ bloggereitől. A képeket benyújtás után egy szerkesztő hagyja jóvá, így csak a legjobbak kerülhetnek ki az oldalra, amely folyamatosan bővül friss fotósorozatokkal.

 foodandfizz

Foodzie

Ez az oldal online vásárlást tesz lehetővé, de térképekkel és útmutatókkal is segít abban, hogy a helyi termelőket is könnyebb legyen megtalálni.

 foodzie

Foodoro

A legjobb gourmet fogásokat fedezhetjük fel itt független termelőktől. Az oldalt egyszerű használni, a különböző szekciókban beszerezhetjük a legjobb hozzávalókat az egész világról.

 foodoro

Digg „Food And Drink”

Ha a legfrissebb étel és ital sztorikat keressük, ide kell jönnünk. Néhányat szokatlanul vicces fotók és videók egészítenek ki és mivel állandóan frissítik az oldalt, minden nap új tartalomhoz juthatsz.

 digg

Urban Spoon

A világ egyik legjobb szakmai oldala, amely a kedvenc éttermeidről szállítja a legfrissebb információkat. Kritikusok ajánlatai, gasztroblogok és nagyszerű iPhone alkalmazás is várnak rád az oldalon, hogy akár már útközben kitaláld, mi lesz a vacsora.

 urbanspoon

Eat Drink or Die

A Funny or Die alkotói itt osztják meg kajás videóikat, így rengeteg nagyszerű tartalmat találunk az oldalon, amely inkább a szórakoztatásra koncentrál és nem az instrukciókat felsorakoztató videókat szállítja. Azért minőségi gasztroblogok listájával itt is szolgálnak az érdeklődők számára.

 eatdrinkordie

In Your Kitchen

Több száz videó receptet találunk ezen az oldalon, de körbevezetnek minket néhány konyhán is, a legjobb séfekkel készült interjúkat is meghallgathatjuk sőt, koktélrecepteket is átböngészhetünk. Rengeteg szakáccsal és változatos főzési stílussal ismerkedhetünk meg.

 inyourkitchen

Tastespotting

Ez az egyik első és legjobb oldal, ha az ételeinkről készült képeket szeretnénk megosztani. A Tastespotting az idő múlásával csak egyre jobb lesz: letisztult dizájn és folyamatosan frissülő tartalom jellemzi. Közel 60 ezer fotót és receptet találhatunk itt, miközben átfutjuk a kategóriákat és kommentelési lehetőség is van.

 tastespotting

Serious Eats

Az egyik legjobb gasztroblog, nagyszerű tartalommal és naponta többször frissülő hírekkel. Ezen kívül összegyűjtik a web legjobb ételfotóit is Photo Grazing nevű oldalukon.

 seriouseats

All Recipes

Több ezer minőségi recept gyűlt össze ezen a lapon, amelyeket maga a közösség értékel, így a legjobbakat mindig az oldal tetején találjuk meg. Érdemes figyelni a különböző országokra szabott oldalaikat is!

 allrecipes

Recipezaar/Food.com

A közösség már évek óta gyűjti itt a recepteket, így nem igazán létezik olyan, amit itt ne találnánk meg. Az értékelési rendszernek köszönhetően pedig a „szemetet” is könnyen megszűrik.

 recpieezar-foodcom

Rouxbe

Egy online főzőiskola, amely a legjobb profik által létrehozott tartalmat hozza el nekünk, szuper HD minőségű videókkal. „Pro” fiókunk is lehet, amelyen keresztül kérdéseket is feltehetünk a séfeknek és új főzési tippeket kaphatunk a hét minden napján.

 rouxbe

Food2/Cooking Channel

Ez a Food hálózat oldala, amely a fiatalabb közönséget célozza meg, ezért a honlap letisztult, friss érzetet kelt. Megtaláljuk itt a receptek, videók, séf tippek, blogok szokásos mixét, de a felhasználói interakcióról sem maradunk le.

 cookingchannel

Chow

Ez az ételimádók mekkája receptek, videó tartalmak hatalmas választékával. A tipp szekció különösen sok időt spórolhat meg nekünk a konyhában.

 chow

Epicurious

Ez az összes receptes oldal nagytestvére, amely már évek óta jelen van a weben és erősen tartja a pozícióját. Itt létrehozhatod saját profilodat, részt vehetsz a receptek megosztásában és sajátjaidat is feltöltheted, ahogyan az iPhone alkalmazás segítségével is böngészetsz a gyűjteményben.

 epicurious

Cooking For Engineers

Itt elmagyarázzák a sütés-főzést a lehető legprecízebben azoknak is, akik még sosem tüsténkedtek a konyhában. Emellett azoknak is tökéletes választás ez az oldal, akik nem annyira kedvelik a videókat, de annál inkább a bonyolultabb ételeket is szemléltető vizuális útmutatókat.

 cookingforengineers

Jamie Oliver

A legtöbb híres séf egészen egyszerű online jelenléttel rendelkezik: néhány recept, pár videó… Jamie azonban mindezt egy következő szintre emelte egy nagyszerű honlappal, amely tele van receptekkel, tippekkel, és természetesen a felhasználók is hozzájárulhatnak az egészhez saját gasztronómiai alkotásaik leírásaival. Jamie egyértelműen kiterjesztette saját márkáját és valódi közösséget épít fel a weboldala körül is.

 jamieoliver

Eats

Nagyon közösségi oldal, amely különböző városok éttermeivel foglalkozik és arra bíztatja a felhasználókat, hogy vegyék ki a részüket a közösségi életérzésből. Saját éttermeinket is hozzáadhatjuk a már meglévő listához és közvetlenül tehetünk fel kérdéseket a jelenlévőknek. A weboldal egyébként egy offline magazinnal is rendelkezik.

 eats

Cookstr

A legjobb séfek és szakácskönyvek szerzői halmozták fel itt a receptjeiket. A Cookstr szívét egy keresőmotor hajtja, amellyel a receptek adatbázisában nézelődhetünk. A kezdőoldalon minden nap más receptötlet vár minket.

 cookstr

Tastebook

Sokan gondoltuk már, hogy össze tudnánk állítani egy saját szakácskönyvet. A Tastebook erre ad lehetőséget, hiszen ezen az oldalon a receptek hozzáadásán túl megtervezhetjük a könyvünket,  intézhetjük a köttetést, a nyomtatást és néhány nap elteltével ki is szállítják nekünk a kész művet.

tastebook