„Szexuális zaklatás, extrém kihívások és álhírek tömkelege” – csak néhány azokból a veszélyekből, amelyek a közösségi média virtuális hasábjain leselkednek a tizenévesekre. Szinte naponta jelennek meg olyan tartalmak, amelyek erre hívják fel a szülők figyelmét az interneten.

Túl a sötét oldalon

Egyre több objektív kutatás fókuszál viszont a hátrányok mellett az előnyök feltérképezésére is. Előnyökre, amely korábban nem tapasztalt utat és lehetőséget nyitnak meg a gyermekek előtt. Ezek közül szeretnénk ma neked bemutatni az 5 legfontosabbat:

1. Jótékonyságra nevel: A tinédzserek a közösségi médiának hála hamar rájöhetnek, hogy számít a véleményük, ezt pedig a legfontosabb kérdésekben a társadalom szolgálatába állíthatják. Megoszthatják a társadalmilag fontos tartalmakat, publicitást adva ezzel annak. Például gazdát találhatnak egy mentett kutyusnak. Mellesleg ez sikerélményt is jelenthet nekik.

2. Erősíti a barátságokat: Segít nekik megérteni, hogy a siker érdekében nem indivídumként, hanem közösségként kell gondolkodniuk. Ennek köszönhetően pedig sokkal több barátra tehetnek szert, mint a korábbi generáció képviselői.

3. Mindegyikük tartozhat valahová: Korábban rengeteg gyermek szorult ki a közösségekből csak azért, mert egyedi gondolkodása vagy hobbija volt, ami a közösségi médiumok elterjedésével megszűnt. Szinte kizárt, hogy valaki ne találna vele azonos érdeklődésű barátot vagy ismerőst a közösségi médián keresztül.

4. Anonim támogatás (vagy annak kérése): A közösségi csatornákon keresztül anonim módon is lehet támogatást kérni vagy adni, amivel akár olyan súlyos problémákra is időben fény derülhet, mint egy öngyilkosság gondolata. De ilyen téma lehet a szexuális identitásunk felfedezése vagy annak megélése is, amellyel szintén sok tinédzser küzdött korábban.

5. Segít kifejezni és fejleszteni önmagukat: A digitális technológia mindenki számára lehetővé teszi, hogy megmutassa tehetségét a közösségi médiában. Amatőr művészpalánták is széles körű publicitást kaphatnak, amely elősegítheti későbbi karrierjüket vagy aminek a segítségével építő jellegű kritikát és visszajelzést kaphatnak a tevékenységükről.

Forrás: Washington Post