Egyre több a közösségi oldalakon az olyan influenszer, aki hirtelen befektetési tanácsadó és portfólió elemző is lett, ezért pénzügyi hatóságok adtak ki riasztást amiatt, hogy a felhasználók körültekintően járjanak el ha a pénzügyeikről van szó, és ne bízzanak a tuti tippekben. 

A meggazdagodás a videók alapján nagyon egyszerű, az influenszer, akiről mindenki csak azt látja, hogy fényűző helyeken, menő ruhákban és a legdrágább autókban posztol, megoszt néhány olyan befektetési tippet, amikkel nagyon gyorsan lehet nagyon nagyot kaszálni. A felhasználók egy része pedig úgy gondolja, hogy itt a lehetőség, hogy a megtakarított pénzét megsokszorozza, és hasonló életet élhessen mint a kedvence, de neki ehhez szponzorokra és együttműködésekre se legyen szüksége. 

Januárban néhány Redditelő elhatározta, hogy felviszik a GameStop, a BlackBerry és az AMC részvényeit, így meggyőzték egymást, hogy fektessenek ebbe. Mások arról győzködik a követőket, hogy a Dogecoin nevű kriptovalutába fektessenek pénzt. Arról egy videóban sincs szó, hogy ezeknek a tranzakcióknak az is lehet a kimenetele, hogy elveszti az illető az összes pénzét, az pedig hogy azzal jönnek, hogy az elmúlt hetekben hogyan alakult a piac, nem jelenti azt, hogy a következő hetekben is hasonlóan viselkedik majd, még akkor sem, ha a nagyon híres, asztológiával foglalkozó influenszer azt állítja az egymillió követőjének, hogy a bolygók állása most kedvez a tőzsdézésnek. 

A másik, Magyarországon is megjelenő befektetési tipp egy fogadási oldalhoz kötődik, néhány ismertebb influenszer állította, hogy meccsekre tudja a tuti tippet, aztán a meccs után kiderült, hogy mégsem volt olyan tuti az a tipp, addigra viszont az emberek megtakarítása már elúszott. 

A közösségi oldalak most azt ígérik, hogy utánanéznek a befektetési tanácsoknak, szakemberek szerint ugyanis a tájékoztatásban nem szentelnek elég figyelmet a kockázatokra, leegyszerűsítik a pénzügyi folyamatokat, és félrevezetőek. Az egyik érintett cég, a Money-Medics szerint egészen egyszerűen nincs idő elmagyarázni egy percben, hogy a befektetéseknek rizikója is lehet. A hatóságok szerint viszont itt pusztán arról lehet  szó, hogy az influenszer vagy bizonyos cégek bevásároltak egy részvényből, aminek aztán mesterségesen fel szeretnék tornázni az árát, majd gyorsan eladni. 

Forrás: BBC