Időről időre belefutunk néhány igazán kreatívan kivitelezett 404-es oldalba. Az Econsultancy is összeállított egy kisebb gyűjteményt a web legszórakoztatóbb hibaoldalaiból.

A 404-es oldalak elkészítésekor érdemes szem előtt tartani, hogy ha egy felhasználó nem találja meg, amit keresett (általában egy rossz link miatt, amiről nem tehet, vagy épp ellenkezőleg ő az, aki félregépeli az URL-t), a te dolgod az, hogy kivezesd a lyukból, amibe belestek.

A gyakorlatban ez megoldható a főoldalra vezető link, egy keresős mező, a honlapod népszerűbb rovataira vezető linkek elhelyezésével, és valamilyen üzenetet is megjeleníthetsz, amivel elmondod a felhasználónak, mi történik.

Általában jó ötlet, ha kicsit humorosak vagyunk, játszunk a kontextussal vagy valamilyen formában szórakoztatunk, hogy a kínos helyzetből végül pozitívan kerüljünk ki.

Az alábbi 8 példa inspirációt szolgáltat ahhoz, hogy te is életet lehelj az egyébként figyelmen kívül hagyott 404-es oldaladba.

A felhasználók talán meg fogják köszönni. Ráadásul néhány új bejövő linket is létrehozhatsz: azon honlapokét, amelyek szeretnek ilyen hibaoldalak összeállításával foglalkozni!

Heyzap

Ez a játékos 404-es oldal minden bosszúságunkat elűzi, hiszen hamar bele lehet feledkezni a lövöldözésbe.

UMCVJnK

 

Spalding

Ez a sportmárka arra figyelmeztet minket, hogy kint volt a labda, irány vissza a pályára!

 

JBywWc7

 

Titleist

A golf szerelmesei is tudják, milyen az, ha a fűrengetegben épp azt nem találjuk, amire nagyon szükségünk van.

 

X3KKY19

 

DC Comics

Ha valahol Joker megjelenik, ott biztos gond van…

 

aMEUJR7

 

The Rolling Stones

Ha a világ legismertebb rock bandájával valami nem stimmel, ők akkor is eljátsszák egyik klasszikus dalukat. Stílusosan a „You can’t always get what you want” címűt.

 

W5ifQuf

 

University Of Dallas

Amikor a 404-es oldal filozofálgatásba kezd és közli: „Az oldal, amit keresel nem létezik… vagy mégis?”

 

8RTRSdZ

 

Screaming Frog

Ez a keresésoptimalizálással foglalkozó cég hagyja, hogy a békák daloljanak helyette.

 

3eRoDbl

 

Giraffe

A Zsiráf névre hallgató étterem a 404-es oldalát is saját nevéhez szabta. Egy zsiráf kalauzol vissza minket a főoldalra.

 

5NGQAnn

 

Ti találkoztatok más kreatív 404-es oldallal?