A Google tegnap egy új funkcióval jelentkezett, amely valószínűleg viharos erővel fog lecsapni az online videó világra: itt vannak a YouTube videók lassított felvételben. A cég azt nyilatkozta, hogy az eszköz „slow motion” videókat tud létrehozni, amelyek úgy fognak kinézni, mintha nagy sebességű kamerával vették volna fel őket – írja a The Next Web.

A lassított felvételek készítéséhez a Videóbővítmények oldalára kell menni vagy meglátogatni a YouTube Editor oldalát és alkalmazni azt valamely már meglévő videódra. A YouTube már elvégzi a többit, saját „slow motion” technológiájának köszönhetően, amely keretelemzést használ és összeilleszti a köztes képkockákat.

Itt láthattok egy „előtte” és „utána” példát. Az eredeti videó:

Ez pedig ugyanaz a videó lecsökkentve a sebesség egy nyolcadára:

Az úgynevezett „slomo”, azaz „slow motion”, lassított felvételű videók már évek óta jelen vannak a YouTube-on és valószínűleg azért népszerűek, mert nem tud mindenki ilyeneket készíteni. A legnépszerűbb ezekkel foglalkozó csatorna a The Slow Mo Guys, amelynek közel 2 millió feliratkozója van és több mint 200 millióan tekintették meg a videóikat.

Kíváncsiak vagyunk, milyen hatást vált ki majd ez az új funkció most, hogy bárki, aki videót tölt fel a YouTube-ra, imitálni tudja a lassított felvételeket. Eleinte biztos rengeteg új alkotás készül majd, de vajon tudja majd tartani a funkció ezt a népszerűségi szintet, visszaesik a jelenlegi állapotára vagy még magasabbra szökken?

Úgy tűnik a Google szerint ez egy jó dolog: „Mi a legjobb módja, hogy jobbá tegyük a ’slomo’-t? Hagyni kell, hogy mindenki elkészíthesse a saját ’slomo’ videóját a YouTube-on.”

A YouTube jelenleg az alábbi videóbővítményeket szolgáltatja:

  • Auto-fix (Automatikus fixálás): egy kattintással beállíthatóak a videó fényviszonyai és színei
  • Lightning and color (Megvilágítás és színek): ezek manuálisan történő beállításához az Auto-fix melletti ikonra kell kattintani, hogy megnyisd a kontrollpanelt
  • Stabilize (Stabilizálás): beállítja a videót, hogy javítson a remegésen
  • Trim (Vágás): a videó elején és/vagy végén lévő részeket lehet kivágni
  • Filters (Szűrők): az oldal bal oldalán láthatók a beállított színszűrők, amelyeket alkalmazhatsz a videódra, hogy az stílus és egyedi legyen
  • Face blurring (Archomályosítás): ezzel megőrizheted a videóban szereplők anonimitását.

Észre fogod venni, hogy ezek közül egyik sem egy specifikus típusú videóra vonatkozik, így a tegnap bejelentett új funkció talán az eddigi legérdekesebb.