Múlt héten itt a Morzsákon is írtunk róla, hogy az Egyesült Államokban a TikTok sorsa újra nyitott kérdés, most pedig jött a hír, hogy az Activision korábbi vezérigazgatója, Bobby Kotick a hírek szerint a közösségi hálózat megvásárlását fontolgatja –  írja a The Wall Street Journal. Kotick a hét elején az Allen & Co. konferenciáján, egy vacsorán vetette fel az ötletet potenciális partnerek egy csoportjának, köztük az OpenAI vezérigazgatójának, Sam Altmannek.

Kotick december végén hagyta el az Activisiont nem túlzottan békében, egy diszkriminációs ügy után, de természetesen a hatalmas végkielégítése nem lenne elég egy ilyen üzlethez, ezért partnerek kellenek neki.

Ahogy mi is írtuk, az amerikai törvényhozás képviselőháza egy szavazása felé halad, amely előírná  a TikTok eladását vagy betiltását az Egyesült Államokban. A törvényjavaslat betiltaná a ByteDance tulajdonában lévő webhelyeket és alkalmazásokat, és lehetőséget adna az elnöknek arra, hogy a jövőben szintén betiltson más alkalmazásokat, ha az alkalmazások „nemzetbiztonsági kockázatot” jelentenek.

A törvényhozók attól tartanak, hogy a ByteDance megoszthat adatokat felhasználóiról a kínai kormánnyal, és hogy a platformot az amerikaiak politikai véleményének befolyásolására használhatja.

A törvényjavaslatot a héten egyhangúlag, 50-0 arányban fogadta el a Ház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága. Míg az alkalmazás betiltásával kapcsolatos vita évek óta kering, a törvényjavaslat meglepte a ByteDance-t. A törvényjavaslatról szerdán szavaz a teljes Ház, ahol elfogadás esetén a szenátus elé kerül.

Ha elfogadják, a ByteDance-nek öt hónapon belül meg kell válnia a TikToktól (az amerikai résztől), vagy el kell tiltania a platformot a webtárhely-szolgáltatásoktól és az alkalmazásboltoktól az Egyesült Államokban.

Forrás: PC Mag