Amikor az Amazon megnyitotta új raktárépületét a korábban szénbányászatáról híres angol város, Rugeley területén, a lakók azt hitték, a cég jobb gazdasági kilátásokat is hoz majd. Ben Roberts fotográfus képei arról árulkodnak, hogy ez nem egészen így történt – írja a Fastcodesign.com.

Az „Amazon Unpacked”, azaz az Amazon kicsomagolva című fényképsorozatában Roberts feltárja az óriási cég belső működését ezen az angol vidéken. Eredetileg azért küldték oda, hogy egy Financial Times cikkhez készítsen képeket, amelyben bemutatják, milyen hatást gyakorolt az Amazon Rugeley városára, amely nehéz gazdasági helyzetbe került szénbányája bezárása után 1990-ben. 2011-ben az Amazon bejelentette, hogy itt hozza létre új központját, ahol évente több millió csomag fordul meg és kerül el az Egyesül Királyság különböző pontjaira. S ami ennél is fontosabb, a terv úgy szólt, hogy számos helyi lakosnak adnak majd munkát, köztük olyanoknak, akik már 20 éve állás nélkül maradtak.

Amazon in Rugeley for the Financial Times Magazine

Roberts fényképeiről egy olyan Amazon – jövő tükröződik vissza, amely bár reményteli, de lelketlen. Az itt dolgozók minden mozdulatát az Amazon hihetetlenül komplex teljesítési mechanizmusán keresztül monitorozzák: egy számítógép követi le őket és ad parancsot a munkásoknak a nap folyamán. Nem saját emberi döntéseik vagy szakértelmük hajtja őket, hanem az Amazon motorja.

Egy ott dolgozónak akár napi 15 mérföldet kell gyalogolni a polcok között egyetlen műszak alatt. Miközben oda-vissza, vége látatlanul járkálnak, teljesen csendben kell végezni a munkájukat, csupán csak a lépteik zaját hallani. Olyan nagy a hallgatás, hogy bárkit kirúghatnak azért, mert hozzászólt egy társához. Eközben pedig olyan illusztrációk néznek rájuk a falakról, mint egy rajzolt karakter, felette a képregény buborékban olvasható szöveggel: „Ez a legjobb munkám, ami valaha is volt!”

Amazon in Rugeley for the Financial Times Magazine

„A Rugeley-ben dolgozók lényegében emberi robotok”, mondja Roberts. „És az egyetlen ok, amiért az Amazon nem helyettesíti őket ténylegesen robotokkal az, hogy még találniuk kell egy masinát, amely képes kezelni a sok, különböző méretű csomagot.”

A történet nem arról szól, hogy a munkások nem hálások az Amazontól kapott állásokért vagy, hogy kellemetlennek találják a munkahelyet. Legtöbbjük bányászcsaládból származik, így nem arról ismertek, hogy gyenge munkabírásúak lennének. Nem az számít, hogy keményen kell dolgozni, csak az, hogy mindennek nincs jövője.

Amazon in Rugeley for the Financial Times Magazine

Az Amazon által kínált állások zöme ideiglenes, amelyeket ügynökségeken keresztül hirdetnek meg. Semmi sem garantált, egy munkahely teljesen megszűnhet egyik napról a másikra. Így aztán a helyi gazdasági helyzet sem úgy javul, ahogyan az itt élők remélték. Az Amazon nem invesztál a helyi lakosokba, helyette inkább gépesíti őket.

„Amikor vásárolsz valamit egy helyi kereskedőtől, talán többet fizetsz, mint az Amazon, de az a kevés plusz egy befektetés”, magyarázza Roberts. „Amikor kifizeted, nemcsak a saját életed minőségébe invesztálsz, hanem a körülötted lévő közösség életébe is.”

E befektetés nélkül azonban olyan jövő vár minket Roberts szerint, ahol számos, a Rugeley-ban épült központhoz hasonló létezik és ahol még a vásárlók is a polcok között vándorló automatákká fognak változni.

Amazon in Rugeley for the Financial Times Magazine