Ha valaki összeesne előtted, mit tennél? A Lifesaver, egy új krízis szimulátor okostelefonokra, tabletekre és PC-re az interaktivitást élő akciófilmmel kombinálja, melynek segítségével életmentő tippekkel lát el. Az Egyesült Királyságban már elérhető és lehetővé teszi, hogy a Lifesaver használói segítsenek például azon 60,000 ember egyikén, akik szívmegállást élnek át a kórház falain kívül – írja a Fastcocreate.com.

Ezeknek az embereknek kevesebb, mint 10 százaléka éli túl, az Egyesült Királyságban működő Resuscitation Council szerint, de ha valaki ott van mellettük és megkezdi az újraélesztést, megduplázhatja az illető túlélési esélyeit.

1682979-inline-1920-are-you-good-in-a-crisis-test-your-lifesaving-skills-with-this-new-interactive-app

Ugyanakkor a sürgősségi szolgálatok számára évek óta problémát jelent a „szemlélő”, mondja Martin Percy, akitől a Lifesaver újraélesztés szimulátor ötlete származik, miután elvégzett egy hagyományos újraélesztésre oktató kurzust 10 évvel ezelőtt Londonban.

„A hagyományos megközelítése az újraélesztési technikák oktatásának az, hogy egy műanyag babán dolgozol, miközben egy kellemes csésze tea felett kapsz útmutatást. De félretéve a tényt, hogy csak Londonban a mentőszolgálat küzdelmesen is a lakosság mindössze 1 százalékát tudta ösztönözni újraélesztéssel foglalkozó kurzus elvégzésére, sokan hamar elfelejtik, hányat vagy milyen erősen kell nyomniuk a mellkasra és bizonytalanná válnak abban, tudnak-e segíteni.”

1682979-inline-inline-2-are-you-good-in-a-crisis-test-your-lifesaving-skills-with-this-new-interactive-app

A Lifesaver ingyenes alkalmazásának létrehozása a Resuscitation Council, a UNIT9 digitális produkciós cég és az Egyesült Királyságban működő Technology Strategy Board együttműködésének köszönhető. Az applikáció interaktív és a figyelmet lekötő leckét ad azoknak az embereknek, akik a fent leírt helyzetben találnák magukat és amelyben valaki a segítségükre szorul. A Lifesaver egy sor filmet mutat a nézőnek, amelyen azonnali döntéseket kell meghoznia, hogy segítse a személyt, aki éppen szívleállással küzd. A felhasználók a képernyővel interakcióba lépve tanulják meg az újraélesztés szabályait – a webes verzióban az egeret használhatják kattintásra, míg például egy iPad esetében az eszközt kell fel és le mozgatni.

Percy hozzáteszi: „A kulcs, hogy a felhasználó biztosan elhiggye, mindig egy valódi karaktert irányít valós szituációban.” A Lifesaver ezért három dramatikus, interaktív forgatókönyvvel szolgál 8 és 12 perc közötti terjedelemben, egy Real Life Stories & Questions című filmet („Valódi történetek és kérdések”), valamint további orvosi és vészhelyzetekre vonatkozó tájékoztatást és a visszajelzésre való lehetőséget biztosít.

1682979-inline-inline-1-are-you-good-in-a-crisis-test-your-lifesaving-skills-with-this-new-interactive-app

A Lifesaver inkább kiegészítője, mint helyettesítője lehet a már meglévő hagyományos újraélesztéssel foglalkozó oktatási eszközöknek, hangsúlyozza Percy és reméli, hogy a UNIT9 hamarosan megalkotja a Lifesaver USA-ban használható verzióját is, ahol például eltérő újraélesztési irányelvek vannak érvényben.