Az angol Rubber Republic ügynökség olyan felülettel rukkolt elő, aminek alighanem minden oldalüzemeltető és ügynökség örülni fog. Írásunk alapjául a thenextweb.com cikke szolgált, amit eredeti nyelven itt olvashattok!

Ismerős az az érzés, amikor csak ülsz tanácstalanul az oldalad előtt, és nem tudod, milyen tartalommal dobhatnád fel rajongóid délutánját? Az összes jópofa videót ellőtték már előtted máshol is, és szeretnél valami igazán viccessel, érdekessel vagy jópofával előállni, de honnan?

Esetleg egy ügynökségnél ülsz, és egy vírusvideón töröd a fejed, de nem jön az ihlet?

A TubeRank oldala egy igazán hiánypótló szolgáltatást nyújt, keresője ugyanis nem a megszokott módon, kulcsszavakra adja a találatokat, hanem (többek között) a kívánt LOL vagy EPIC faktorra! Mind az oldalüzemeltetők, mind az ügynökségek nagyon fogják szeretni ezt az alkalmazást, hiszen tömérdek találatot ad, akár kész tartalmat, akár inspiráló videót keresünk, ami alapján sajátunkat szeretnénk elkészíteni.

A 12 hónapja készülő TubeRank világra hozását egy hosszú kutatómunka, a „LOL Project” előzte meg, amiben reklámügynökségek oszthatták meg gondolataikat a vírusvideókkal kapcsolatban. Több mint 45 interjú eredményei alapján jött létre a mai TubeRank, ami a napokban látott napvilágot.

Hogyan működik?

Az oldalon 14 kategóriában kereshetünk összesen 10 kritérium ötös skálán való mozgatása segítségével. Ha például nagyon vicces videót szeretnék levadászni, a LOL sávot állítsuk maximumra, ha viszont megindító képi anyagot keresünk, a „Moving” kritériumnál állíthatjuk ezt be.

Tuberank-screen

A videók népszerűségét a nézettség és a terjedés viszonya alapján rangsorolja a program, így az organikus és a virális eredmény is jól látható.

Ha a keresésünkre nincs találat, a Rubber Republic ezt egy jól ismert internetes mémmel adja a tudtunkra.

omg-cat

Mi az a vírusvideó és mire szolgál?

A vírusvideóknál két fontos szempontot kell vizsgálni: kik fogják terjeszteni, és miért. Ha elkezdjük elemezni ezeket a videókat, világosan választ fogunk kapni erre a két kérdésre, következésképpen a mintájára könnyebben hozhatunk létre valami újat. Ha van egy jó ötletünk, dobjuk be, vizsgáljuk meg, hogyan teljesít egy adott körben, aztán nézzük meg, mit tudunk rajta javítani a közönség érdeklődése alapján.

Miért érdemes pénzt áldozni egy vírusvideó elkészítésébe? Mert egy jó vírusvideó elkötelezetté teszi a rajongókat az adott márka vagy termék irányába. A vírusszerű terjedés tulajdonképpen a hirdetés legősibb formája, mondhatni egyenlő a szájról szájra terjedéssel. A lényeg, hogy megfogja az embereket a videód annyira, hogy maguktól osszák meg barátaikkal, és maguktól beszéljenek róla. Az természetesen már önmagában művészet, hogy hogyan éred el a saját márkádnál, hogy úgy integráld egy videóba, hogy arról az emberek beszélni akarjanak.

Utálkozók mindig lesznek

Nem tudsz olyan videót készíteni, ami mindenkinek tetszeni fog. Arra kell törekedni, hogy egy masszív réteget megfoghass vele, a többivel pedig nem kell foglalkozni.

Van a közelmúltból kedvenc vírusvideótok? Szerintetek mitől lehet jó egy ilyen videó?