Emmanuel Macron azt mondta, hogy a francia kormánynak fontolóra kellene vennie a közösségi hálózatok ellenőrzését és leállítását, „ha a dolgok kicsúsznak a kezükből” az országban.

Az elnök megjegyzései során a miniszterek a Snapchathez és a TikTokhoz hasonló platformokat használó fiatalokat hibáztatták zavargások és erőszak szervezéséért és bátorításáért, miután a múlt héten lelőttek egy tinédzsert egy rendőri igazoltatás közben Párizs egyik külvárosában.

„El kell gondolnunk, hogyan használják a fiatalok a közösségi hálózatokat… amikor a dolgok kicsúsznak a kezünkből, akkor lehet, hogy szabályoznunk kell vagy le kell vágnunk őket róla.

„Mindenekelőtt nem szabad ezt a pillanat hevében tennünk, és örülök, hogy nem kellett” – mondta Macron a több mint 200 polgármester részvételével tartott tanácskozáson, akiknek településeit az erőszak sújtotta.

A kritikusok szerint ez Franciaországot olyan tekintélyelvű országok mellé helyezné, mint Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea.

A francia miniszterek pénteken találkoztak a TikTok és a Snapchat képviselőivel. Másnap Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter jogi lépéseket javasolt annak érdekében, hogy azonosítsák azokat, akik a közösségi médiát használták illegális cselekmények szervezésére, és bíróság elé állítják őket.

Forrás: The Guardian