Egy becsülendő kezdeményezésről számolunk be Nektek, amelynek kommunikációs felületéül a Facebookot választották. Az Újrakezdés nevű csoport azokat támogatja, aki családon belüli erőszak áldozatai és segítségre, támogatásra szorulnak akár egy jó szó, akár olyan tárgyi felajánlás formájában, mint egy mosógép vagy egy gyerekbicikli.

A csoport indítói szerint kevés szó esik azokról az esetekről, amikor valakit a férje, volt férje, élettársa bántalmaz vagy terrorizál, akár fizikailag, akár szóban – ezek nagy részéről nincs is tudomásunk. Az áldozatok egyébként sem sok segítségre számíthatnak, hiszen a jog egyelőre nem védi őket megfelelően, s a közvélemény is torz: sokszor azt taglalják ilyen esetekben, miért hagyta magát az illető, miért provokálta a másik felet, amiért annak “erőszakot kellett alkalmaznia”.

Screenshot 2013-10-22 18.49.39

„Most is erősen tartja magát a nézet, hogy ez a család belügye, amibe nem szabad beleavatkozni, és az a hibás, aki hagyja magát. Ilyen légkörben pedig nem is csoda, hogy az áldozatok, akiknek önbecsülése módszeresen leépül, maguk is elhiszik, hogy ők tehetnek a rossz bánásmódról, nekik kellene megváltozni. Saját szégyenüknek érzik, ami történik velük, ezért kívülállók, akár a család barátai is nagyon sok esetben egyáltalán nem tudnak arról, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött.” – magyarázzák a csoport alapítói.

Ezért jött létre az Újrakezdés nevű Facebook csoport, amiben a bántalmazó kapcsolatot, erőszakos hozzátartozót hátrahagyó, új életet kezdő nőket, anyákat (és persze, ha olyan a helyzet, apákat is!) szeretnék támogatni tárgyi felajánlásokkal, hiszen bármi jól jöhet: ruha, bútor, gyerekholmi, konyhai eszköz, játék, de akár mozijegy, fuvar vagy egy jó szó is. Felajánlásokat tenni és kérni is a csoporton keresztül lehet.

„A csoportunk tagsága titkos, mert így biztonságosabb, de van egy nyilvános oldalunk is, amelyen keresztül, üzenetben lehet kérni a belépést a csoportba. Rengeteg minden talált már gazdára itt: szekrények, asztalok, mosógép, mikrosütő, gyerekbicikli, számítógép, sőt több családi nyaralás is, amit egy hotel ajánlott fel. Önvédelmi szakértőnk meghívta a csoport tagjait ingyenes női önvédelmi szemináriumaira, és sokan vannak, akik jó tanáccsal, tapasztalattal segítenek sorstársaikon, szinte folyamatosan pörög a beszélgetés, tapasztalatcsere a csoportban.”

Ha szükséged van valamire, vagy te szeretnél segíteni, itt éred el az Újrakezdés nyilvános oldalát: https://www.facebook.com/ujrakezdes.nyilvanos