A Business Insider összeállításában a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „Tehetsz róla. Tehetsz ellene” című kisfilmje is szerepel.

Minden évben termel ki magából olyan kampányt a reklámszakma, amire azt mondja az ember: „Ez komoly? Ilyet megcsinálnak a 21. században?” – vezeti fel az év legrosszabb kampányait a Business Insider.

A listán ott van a Thorne Travel, egy független skót utazási iroda kisfilmje. A videónak többek között a „sajátos” zenéjét, az egészen furcsa speciális effekteket emelik ki a szerkesztők.

Bizarr fotókat készíttetett magának a FairLife Milk, amiken pin-up lányok pózolnak, de van közte olyan fotó, amin kifejezetten úgy tűnik, mintha a modellnek éppen hasmenése lenne…

fairlifemilk

1960 óta először lehetett látni dohányzással kapcsolatos hirdetést a brit tévékben, a VIP elektromos cigaretta kampánya pedig elég lelombozó, átlagos, sőt, unalmas lett ahhoz képest, hogy mekkorát szólhatott volna.

Hatalmas kapufát lőtt a Hooters, amikor a focivébét próbálta meglovagolni. A Nike, a Coca-Cola, vagy az Adidas is remek reklámokat forgattak, míg a „cicis” étteremláncnak csupán gyenge és fárasztó poénokra futotta.

A japán Nippon Airways nagyon befürdött az alábbi reklámmal. A videót ugyanis újra kellett vágni, és nyilvánosan bocsánatot is kértek miatta, a kaukázusi embereket láttató sztereotípiája miatt. Az egyik szereplőn ugyanis szőke paróka van, és eltúlzott, hatalmas, hegyes orr, ami miatt rengetegen felháborodtak. A Youtube-ra is „rasszista” címmel került ki a felvétel.

Az összeállításban helyet kapott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kampánya is, ami a „Tehetsz róla. Tehetsz ellene” címet viseli. A videót a nők elleni erőszak világnapján publikálták, de hatalmas társadalmi felháborodás követte azt. A reklám alapján úgy tűnik, hogy a nők tehetnek róla, ha megerőszakolják őket – például az öltözködésük miatt, vagy azért, mert alkoholt isznak. A kampányban egy szó sem esett az elkövető felelősségéről, csupán az áldozatéról. Az első részt le is vették a Youtube-ról.

Ismét csak a rasszizmus miatt akadtak ki rengetegen azon a TV szpoton, ami egy fehér nő úgy etet egy fekete kisgyermeket, mintha a kutyája lenne. A reklámot egy dél-afrikai karitatív szervezet felkérésére készítették, akik már hiába próbálták visszavonni a videót, az ugyanis vírusszerűen terjedt a közösségi médiában.

(via)