Vannak már a világon olyan csetalkalmazások, amivel pénzt is lehet egymásnak küldeni, de ezek jellemzően nem érhetőek el itthonról vagy csak jó nagy késéssel érkeznek. Ezen változtat most a Viber, akik nem csak elérhetővé tették nálunk is az új, Moneytou szolgáltatásukat, hanem egyenesen itt indul, mindenkit megelőzve.

A Raukten (a Viber tulajdonosa) a Mastercarddal állt össze, akiknek a MoneySend nevű technológiáját használják majd a pénzküldésre. Ez lehetővé teszik, hogy a felhasználók bankoktól függetlenül, azonnal pénzt küldjenek egymásnak. A szolgáltatás pénzügyi és technológiai hátterét a Libra Internet Bank és a Wirecard biztosítja a Mastercard és a VISA azonnali fizetési rendszerein keresztül.

A Viber a kiemelte, hogy a szolgáltatás legnagyobb előnye az egyszerűsége. Elég csak regisztrálni, és már indulhat is a bankkártyák közötti tranzakció. Ráadásul mindez nem csak banki nyitvatartási időben működik, hanem akár hétvégén vagy ünnepnapokon is, hasonlóan az OTP már működő szolgáltatásához, csak itt nem kell azonos pénzintézetnél lennünk, illetve nem kell a másik fél bankártyaszámát ismernünk.

A szolgáltatás nem ingyenes. Háromezer forinting 79 forint a tranzakciós díj, az ezt meghaladó összegnél pedig 79 plusz a háromezer forinti összeg 1,5 százaléka. Ez a 2019 év végig tartó bevezetési időszakban annyiban lesz más, hogy szombatonként 79 helyett 49 forint lesz az alapdíj, de minden más változatlan marad, tehát mondjuk 100 ezer forintnál nem 1534 forintot kell majd fizetni, hanem 1504-et. Ez azonban százalékban ugyan magasabb, de fix összegben alacsonyabb, mint amit általában magyar bankok nyújtanak.

A szolgáltatás leginkább azoknak kedvezhet, akik sokszor utalnak viszonylag kisebb összeget, mivel a EU pénzmosásáról szóló törvény értelmében havonta maximum 125 ezer, évente pedig legfeljebb 780 ezer forint utalható így.

A szolgáltatás pár napon belül élesedik majd, viszont a Cetelem, a K&H és az MKB egyelőre nem szállt be a dologba, de az utóbbi két bank esetén a Viber reménykedik, hogy hamarosan ezek ügyfelei is használhatják majd.

Természetesen nem lesz Magyarország mindig ilyen kizárólagos helyzetben, az idei évre még Románia, Szerbia és Ukrajna is tervben van véve.

Forrás: Mobilarena