Évekkel ezelőtt a Facebook alapjaiban változtatta meg a közösségi médiában zajló kommunikációt a like (tetszik) gomb bevezetésével (amit aztán minden szolgáltatás átvett), és a felhasználók egy része már a kezdetek óta szeretné, ha a közösségi oldal bevezetné ennek az ellentétjét, a dislike lehetőségét.

Erre ugyan jó eséllyel soha nem kerül sor, hiszen a Facebook szerint az oldalon nincs helye negatív töltetű jelnek, ugyanakkor Mark Zuckerberg csapata meghallgatta a tömegek igényeit, és megalkották a reakciókat, amik esetében például már szívecskével, dühös és kacagó fejjel is árnyalhatjuk az „érzelmeinket” a posztok alatt.

A nemtetszés kifejezése ugyanakkor ezzel nem ért véget: a közösségi oldal egyik szóvivője korábban megerősítette, hogy az Egyesült Államokban élő androidos felhasználók között már megkezdődött a lefelé és felfelé mutató nyilakkal történő „leszavazás” és „felszavazás” gomb tesztelése, ami a kommentek között teszi lehetővé, hogy az emberek jelenthessék a félrevezető, megtévesztő vagy sértő hozzászólásokat. A funkciót eddig csak pár felhasználó érhette el publikus oldalak esetében, közvetlenül a Tetszik és a Válasz opciók mellett.

A héten viszont már egyre több Ausztráliában és Új-Zélandon élő felhasználó is jelezte, hogy már nekik is megjelent a funkció, továbbá a Facebook is megerősítette a tesztprogram mobilos kiterjesztését, így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan Magyarországon is találkozhatunk vele a telefonunkon.

A sokak által leszavazott hozzászólásokat a Facebook algoritmusa hátrébb sorolja, adott esetben el is rejti, a felhasználó esetében pedig a leszavazás megnyomásra elrejti a kommentet, továbbá adottá válik a lehetőség, hogy megindokoljuk a reakciót: a választások között az offenzív, félrevezető vagy nem a témához kapcsolódó lehetőségek közül választhatunk.

A rendszer nem számít újnak, rengeteg fórum és weblap alkalmazza, viszont a Facebookon nem lesz látható a leszavazás és felszavazás számlálója, hogy az érték ne befolyásolja az emberek viselkedését, illetve a legnagyobb közösségi oldal azt szeretné, ha a visszajelzés csak az ő irányukba mutatná, hogy sokan problémásnak találnak egy-egy hozzászólást.