Európában aligha akad ember, aki ne hallott volna a GDPR-ról, az Európai Unió frissen hatályba lépett adatvédelmi rendeletről, ami rengeteg céget érint világszerte, és 20 millió eurós büntetéssel sújthatja azokat a vállalatokat, amik nem tartják be az új szabályokat. A rendelkezésről már két éve tudni, az elmúlt hónapokban a csapból is ez folyt, és nemcsak a cégek készültek rá, de például azok is, akik rögtön az érvénybe lépes napján beperelték a Facebookot és a Google-t, azzal a céllal, hogy az előbbi 3,9 milliárd, míg az utóbbi 3,7 milliárd euró büntetést fizessen.

A nem teljesen váratlan akció értelmi szerzője Max Schrems osztrák aktivista, aki már évek óta harcol az említett vállalatok ellen, főleg az adatgyűjtési gyakorlatukat kritizálva, és ezúttal meglehetősen biztos lábakon álló jogi környezet tette lehetővé, hogy feljelentse a cégeket.

A friss adatvédelmi rendelet egyik legfontosabb része, hogy a különböző vállalatok csak akkor gyűjthetnek adatokat a felhasználóikról, ha erre van megfelelő indokuk, és maguk a felhasználók is beleegyeznek az adataik tárolásába – ezért kapott az elmúlt napokban mindenki e-mailt az összes szolgáltatástól, ahová valaha beregisztrált. A rendelkezésnek persze a legtöbb cég igyekszik eleget tenni (akik nem, azok elérhetetlenné teszik magukat Európában), és saját bevallásuk szerint a Google, illetve a Facebook is úgy alakította át a rendszerét, hogy az megfeleljen a GDPR-nak.

A május 25-én benyújtott feljelentésével ugyanakkor Max Schrems azt igyekszik bizonyítani, hogy a nagy vállaltok nem betartják, csupán megkerülik a törvényt, kényszerítve a felhasználókat a felhasználási feltételek elfogadására. A rendelet kimondja: a cégek nem kényszeríthetik a felhasználókat arra, hogy beleegyezzenek az adataik kezelésébe. Viszont Schrems szerint az amerikai gigavállalatok pontosan ezt teszik: a szolgáltatásaik csak akkor használhatók, ha a felhasználó beleegyezik, hogy mindenféle adatot gyűjtsenek róla.

A feljelentés vonatkozik a Facebookra, illetve a cég tulajdonában lévő Instagramra és a Whatsappra is, a Google-t pedig az Android miatt támadja Schrems. A cégek persze állítják, hogy ők eleget tettek a szabályoknak, de ez jó eséllyel nem védi meg őket attól, hogy per legyen a feljelentésből, és az is biztos, hogy nem most hallottunk utoljára az osztrák aktivista indította ügyről.

Forrás: The Verge