A terrorizmust kategorizáló definíciójának szűkítésére sürgette a legnagyobb közösségi oldalt Fionnuala Ní Aoláin, aki szerint a Facebook olyan tágan értelmezi ezt a fogalmat, hogy ezzel a törvényes ellenzéki csoportosulások és elégedetlen hangok elhallgattatására törekvő kormányok kezére játszhat.

A terrorizmus kapcsán került szóba a Facebook az ENSZ-ben

Az emberi jogok védelmével és a terrorellenes harccal foglalkozó Ní Aoláin levélben sürgette Mark Zuckerberget a változtatásra, hiszen a Facebook terroristának minősít bármilyen olyan nem állami csoportot, ami erőszakhoz folyamodik céljai elérése érdekében. Az ír jogász szerint szerint ez az általános megfogalmazás hátrányos megkülönböztetéssel járhat, ok nélküli cenzúrához vagy a Facebook szolgáltatásainak önkényes megtagadásához vezethet.

„Egy ilyen széles körű definíció használata különösen aggasztó, tekintve, hogy számos kormány próbálja terrorizmusnak bélyegezni a másként való gondolkodás és az ellenállás számos formáját (legyen békés vagy erőszakos)” – emelte ki az ENSZ jelentéstevője.

A Facebook szabályzata viszont nem veszi figyelembe azokat a lázadó fegyveres csoportokat, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi humanitárius jogot – jegyzi meg az ENSZ-jelentéstevő, aki ugyan elismerte, hogy „a Facebook fontos szerepet játszik az online terrorista tevékenység ellensúlyozásában”, de hangsúlyozta: ettől függetlenül nem szabad, hogy a közösségi oldal indokolatlanul beavatkozzon felhasználói emberi jogainak körébe, és biztosítania kell a rossz döntések megtámadásának módját.

Forrás: Independent