Az eNET májusban végzett online kutatása szerint a felnőtt magyar internetezők nem tudnának meglenni net nélkül: információforrásként (86%); kommunikációs csatornaként (78%); ügyintézéshez (71%), szórakozási, kikapcsolódási lehetőségként; illetve a munkához, tanuláshoz (65-65%) is nélkülözhetetlennek tartják.

Bár a a fiatalok otthonosabban mozognak a digitális világban, ez nemcsak előnyöket, hanem egyben felelősséget is jelent: a válaszadók 83%-a tartja fontosnak, hogy a fiatalabb családtagok segítsenek az idősebbeknek a digitális képességek elsajátításában. A közös tanulásnak számos előnyét látják: nemcsak több időt töltenek együtt, de együtt is fejlődnek (73%); mindketten hasznos képességeket sajátítanak el (71%), ugyanakkor mindez közös szórakozást is jelent számukra (67%).

A fiatalabb családtagok segítenek az idősebbeknek eligazodni a neten – Forrás: Freepik

A fiatalabb (41 év alatti) netezők nem is hagyják, hogy idősebb családtagjaik kimaradjanak a digitális világ nyújtotta lehetőségekből: 17% rendszeresen, 59% alkalmanként szokta őket tanítani az internet és a digitális eszközök használatára, 8% esetében pedig a család más tagja szokta ezt tenni.

A kutatásban résztvevő fiatalabb netezők idősebb rokonai körében az otthoni netet használók aránya 47%, míg a mobilinternetet és az interaktív TV szolgáltatást használóké 13, illetve 12%. Ugyan a nagyszülők, dédszülők és egyéb idősebb rokonok többsége (61%) továbbra is ragaszkodik a vezetékes telefonhoz, mobiltelefon-szolgáltatást (is) 70%-uk használ.

A netező nagyszülők, dédszülők eszközhasználat terén is igen aktívnak bizonyultak: 33% egy, 37% kettő, 30% pedig három vagy több internetezésre alkalmas eszközt is használ. Ezek közül az okostelefon a leggyakoribb (55%), ezt követi az asztali számítógép (54%), a laptop (49%), a tablet (27%) és az okostévé (22%).

Az idősebbeknél is az okostelefon a legnépszerűbb netes eszköz – Forrás: eNET / Freepik

A válaszadók szerint netező nagyszüleik, dédszüleik inkább hasznos tevékenységekre használják a netet (43%), viszont 37%-uk szerint hasznos tevékenységekre és szórakozásra egyaránt. A napi online tevékenységek közül az idősebb rokonok esetében a böngészés (42%), a közösségi média oldalak látogatása (42%), a csetelés (35%) és a hírolvasás (34%) a legjellemzőbb. A digitálisan igazán aktív nagy- és dédszülők a fentiek mellett számítógépes játékokat is szoktak a családdal játszani (27%) és videótelefon-szolgáltatást is használnak (14%).

Forrás: eNET / Telekom