Péntektől új, az egész EU-ban egységes szabályozás lépett életbe az e-kereskedelemben. A legismertebb változás, hogy az elállási jog határideje 14 napra nőtt, de néhány más szabály is változott.

45/2014. Korm. rendelet szabályai pénteken léptek hatályba és jelentősen megváltoztatták a webáruházak működésének jogi környezetét. Az új rendelet alapján a mai naptól új szerződési feltételeket kötelesek alkalmazni a webshopok és más e-kereskedelmi szolgáltatók az egész Európai Unió területén. A Kormányrendelet az utolsó nagy aktusa a szektorra vonatkozó jogszabályváltozásoknak – írja a szek.org oldala. Idén változott az elektronikus kereskedelemről szóló törvény és új Ptk. lépett hatályba március 14-től.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-internet-shopping-image10998537

legfontosabb változások, melyek már hatályosak:

  • a fogyasztónak 8 munkanap helyett 14 naptári nap áll rendelkezésre arra, hogy minden következmény nélkül elálljon a vásárlástól
  • a visszaküldésre is szab már határidőt az új  jogszabály, a fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszajuttatni az árut a kereskedőnek (azaz maximum a kézhezvételtől számított 28 napon belül)
  • a vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon “fizetési kötelezettséggel járó megrendelés”vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni, amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.
  • elállás esetén a vállalkozás nem köteles visszatéríteni a fogyasztónak az emelt díjú fuvarozásból eredő többletköltségeket, csak a normál fuvarozási díjat.

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a változások átvezetését egy hónapon belül ellenőrizni fogják a Vedd a neten! Webshop Minősítőrendszerben is, és visszavonják azon kereskedők minősítését, akik nem tettek eleget az új jogszabályok előírásainak.