Hét európai ország fogyasztóvédelmi szervezete nyújtott be panaszt a Google ellen, méghozzá a GDPR adatvédelmi szabályozására hivatkozva, azt kifogásolva, hogy a cég helymeghatározó szolgáltatása valójában nem ad valódi választási lehetőséget a felhasználóknak az engedélyezést illetően, továbbá nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy pontosan mit is takar a nyomon követés.

A panasz azután érkezett, hogy napvilágra került: a Google még akkor is nyomon követheti a felhasználókat, ha kikapcsolják a Location History opciót. Mint kiderült, a GPS-alapú helymeghatározás csak akkor szüntethető meg, ha a felhasználók a Web and App Activity beállítást is kikapcsolják.

A helymeghatározással van a baj a fogyasztóvédők szerint – Fotó: Google

A panasszal élő országok fogyasztóvédelmi szervezeteit tömörítő BEUC szerint a Google megtéveszti a felhasználókat, és nem tájékoztatja őket megfelelően, éppen ezért nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a felhasználók hozzájárultak volna a nyomon követéshez.

A beadványra természetesen a Google is reagált, és védekezés gyanánt arra hivatkoztak, hogy a Location History alapból ki van kapcsolva, és ez szerintük világossá teszi, hogy ez nem akadályoz meg minden nyomon követést. Amennyiben a panaszt az illetékes hatóságok jogosnak találják, úgy a Google jelentős, dollármilliárdokra rúgó bírságra számíthat.

Forrás: The Verge