A Facebook nemrég eltávolította a „megtekintés ismerősként” oldalnézetet, amely megmutatott minden posztot, amelyet egy felhasználó barátja posztolt az oldalon vagy az oldalról. Lehetséges, hogy ez egy új funkció jele, amely több lehetőséget ad a felhasználóknak az egy témáról szóló posztok és beszélgetések megtalálásához – írja az InsideFacebook.

Jelenleg a felhasználók többféleképpen szűrhetik egy márka vagy rajongói oldal posztjait: „Kiemelt események”, „Az oldal bejegyzései” és „Mások bejegyzései” alapján, amint az alábbi kép is mutatja. Az „Ismerősök bejegyzései” („Posts by friends”) volt korábban a negyedik opció, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják, amit a barátaik az adott oldalról mondtak. Ezek között voltak bejegyzések, amelyeket közvetlenül az oldal falára posztoltak, valamint állapotfrissítések és egyéb posztok, amelyek megemlítették a témát vagy @ jelet használva vagy egyszerű szöveges formában.

Screen-Shot-2013-04-29-at-11.45.10-AM

A Facebook nem nyilatkozott arról, pontosan miért szüntette meg ezt a funkciót, de megerősítette, hogy szándékosan történt.

„Folytatjuk az oldalak fejlesztését, hogy olyan helyekké váljanak, ahol az emberek tanulnak és interakcióba lépnek különböző üzletekkel”, mondta a cég egyik szóvivője. „A hírfolyam az a hely, amely elköteleződést vált ki az emberekből a barátaik és kapcsolataik posztjai és tartalmai hatására. Mivel ez adott, eltávolítottuk az ’Ismerősök bejegyzései’ nézetet az oldalakon. Azok a posztok továbbra is láthatóak a ’Mások bejegyzései’ nézetben.”

Bár a „Mások bejegyzései” kategória tartalmazza a barátaink posztjait, ez a nézet megjeleníti az összes falra posztolt bejegyzést és említést, akárki hozta létre ezeket Facebookon. Úgy tűnik, a továbbiakban már nem kapnak hangsúlyt az ismerősök posztjai, tehát nem olyan hasznos megkeresni, vajon valakinek a barátai kapcsolatba léptek-e az oldallal vagy mondtak–e valamit az adott témáról a múltban. Ugyanakkor valószínű, hogy ritkán éltek ezzel a lehetőséggel sőt, sok felhasználó nem is tudott róla és épp ezért nem használta ki.

Miközben a Facebook kiterjeszti a Graph Search szolgáltatását, hogy felölelje a felhasználók posztjait és állapotfrissítéseit, egy még jobb eszköz válhat belőle ebben a forgatókönyvben. Például a felhasználók a jövőben talán rákereshetnek majd erre: „az ismerőseim posztjai Barack Obamáról”. Ezen kívül voltak már beszámolók arról is, hogy a Facebook fontolóra vette a hashtagek beépítését a szolgáltatásába, amely segíthet a felhasználóknak annak felfedezésében, mit mondanak a barátaik és mások egy személyről, egy cégről, egy ügyről vagy egy eseményről.