Lassan nem telik el úgy hét, hogy a Facebook tartalomszűrési gyakorlatai ne hoznák kínos helyzetbe a legnagyobb közösségi oldalt: nem olyan régen az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának egy részét törölte az algoritmus, mert rasszistának találta az őslakosokra vonatkozó sorokat, most pedig egy Rubens festmény nem tetszett a cenzoroknak.

A flandriai múzeumok és a régió idegenforgalmi hivatala nyílt levélben juttatták el tiltakozásukat Mark Zuckerbergnek, ugyanis letiltották azokat a hirdetéseket, amiken a 17. századi flamand művész, Rubens dús idomú aktjai szerepeltek.

A Facebook még a művészi pucérkodásnak sem enged teret

“Mellek, fenekek és Peter Paul Rubens kerubjai mind illetlennek találtattak. Nem általunk, hanem önök által. Még ha titokban nevetünk is ezen, az önök kulturális cenzúrája eléggé megnehezíti az életünket” – olvasható a nyílt levélben.

A Facebook szabályzata nem engedélyezi az olyan hirdetéseket, amelyek szexuális tartalmúak, akkor sem, ha művészeti alkotásokról vagy oktatási anyagról van szó, ugyanakkor Rubens festményeit a világ legjelentősebb művészi alkotásai között tartják számon, így nem csoda, hogy az érintettek nehezményezik a valójában teljesen értelmetlen cenzúrát.

“Sajnos jelenleg lehetetlen a világ legnépszerűbb közösségi hálóján hirdetni egyedülálló kulturális örökségünket” – hangsúlyozta Peter De Wilde, az idegenforgalmi hivatal vezetője.

A Facebook persze közölte, hogy hajlandó megbeszélni a vitás kérdéseket, és a saját védelmében a közösségi oldal arra hivatkozik, hogy a meztelenséget ábrázoló festményeket csak a hirdetésekben tiltják, a normális posztokban nem.

Forrás: The Guardian