30 nap haladékot kapott a TMTG, azaz a Trump Media and Technology Group, hogy az új közösségi oldaluk megfeleljen a nyílt forráskódú szoftver liszenszelés feltételeinek – hívta fel a figyelmet a Software Freedom Conservacy (SFC). 

Ez elsőre bonyolultnak tűnik, de röviden összefoglalva arról van szó, hogy a nyílt forráskódú szoftverek felhasználóinak a saját forráskódjukat is nyílttá kell tenni. Jelen esetben létezik a Mastodon nevű, nyílt forráskódú, decentralizált közösségi hálózat létrehozására használható kód, amit bárki szabadon felhasználhat. Volt is példa rá, hogy jobboldali közösségi hálózatok ezt használták, például a Grab. De továbbra is meg kell felelniük az Affero General Public License (vagy AGPLv3) előírásainak, amely szabályozza a kódot, és ami kimondja, hogy a saját forráskódjukat minden felhasználó számára elérhetpvé kell tenni. Jelen esetben ez nem történt meg, vagyis most pont olyan, mintha a TMTG szimplán ellopta volna a kódot. 

A helyzetet nehezíti, hogy valójában úgy hivatkoznak a szolgáltatásra, mintha ők lennének a tulajdonosok. A fejlesztők láthatóan megpróbálták kiszűrni azokat a hivatkozásokat, amelyek egyértelművé tették a Mastodon-kapcsolatot – egy ponton hibaként sorolták fel a Mastodon logó „láthatóságát”, de a nyilvánvaló vizuális hasonlóságok mellett a webhely mögöttes HTML-kódjában a Mastodonra való közvetlen hivatkozások is megtalálhatóak. Már elindult egy közösségi finanszírozású kampány is, amelyben azt ígérik, hogy átfogó médiabirodalmat építenek. 

Az SFC egy olyan szervezet, ami ingyenes és nyílt forráskodú liszenszeket kezel. “A liszensz célja, hogy mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön (még azok is, akiket nem szeretünk, vagy akikkel nem értünk egyet) – írta az SFC szabályzatának betartatásáért felelős Bradley Kuhn, aki arról is beszélt, hogy ezeket a szabályokat pont a társadalom egészének érdekében hozták létre, illetve elmondta, hogy amennyiben 30 napon belül nem orvosolják a problémát, úgy a Truth nevű oldal szoftveréhez fűződő jogai és engedélyei megszűnnek. 

“Az AGPLv3 licencünknek való megfelelés nagyon fontos számomra, mivel ez az egyetlen alap, amely alapján én és más fejlesztők hajlandóak vagyunk több évnyi munkát ingyen odaadni” – mondta Eugen Rochko, a Mastodon alapítója. 

Forrás: The Verge