Lezajlott Mark Zuckerberg kétnapos kongresszusi meghallgatása, ahol a Facebook alapítójának számos nehéz kérdésre kellett választ adnia a Cambridge Analytica nevével fémjelzett,adatvédelmi botrány kapcsán. A vezető hírügynökségek és médiumok közül sokan élőben közvetítették a meghallgatást.

A Facebook vezére a kezdeti nehézségek után összeszedte magát és meglepően frappáns válaszokat adott a kérdésekre. Láthatóan felkészülten érkezett.

A legfontosabb kérdések és témák, amiről szó esett:

  • A Facebook már korábban is tudott a visszaélésről és egyeztetett a Cambridge Analyticával a jogszerűtlen felhasználás megszüntetéséről.
  • Mark Zuckerberg elismerte az ügyben a felelősségét és belátta, hogy hibát követtek el, amikor a visszaélés feltárása után nem értesítették azonnal a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot. (FTC)
  • A Facebook felmérése alapján a felhasználók döntő többsége el sem olvassa a felhasználási és adatvédelmi feltételeket.
  • Az alapító nem tartja monopóliumnak a Facebookot, erre a konkurens Twittert hozták fel példaként.
  • Amennyiben a felhasználók a reklámok elkerülése és az adataik nagyobb biztonsága érdekében szeretnék, elképzelhető, hogy a jövőben megvalósulhat a Facebook egy fizetős verziója, de Zuckerberg hangsúlyozta, hogy az ingyenesség az egyik védjegyük és ezt a lehetőséget szeretnék a továbbiakban is megőrizni.
  • A Facebook a mesterséges intelligencia fejlesztésével és alkalmazásával szeretné megoldani a jövőben a platform hiányosságait.
  • Mark Zuckerberg nem tartja a Facebookot médiacégnek, de átérzi, hogy mekkora felelősség terheli a vállalatot.
  • Opioid termékek (például: erős fájdalomcsillapítók) hirdetését a jövőben sem szeretné elérhetővé tenni a Facebook.

A résztvevők többsége szerint Mark Zuckerberg nagyon jó teljesítményt nyújtott és látszólag támogatná egy Digitális Fogyasztóvédelmi Ügynökség felállítását, amit az egyik szenátor vetett fel neki kérdésben.

Az is tény ugyanakkor, hogy sok olyan kérdés akadt, amire Zuckerberg nem tudott választ adni, jobb esetben csak megígérte, hogy a kollégái majd utánanéznek. Ide tartozik például az is, hogy hány felhasználói profilt törölt eddig a Facebook, együttműködtek-e Facebook-alkalmazottak 2016-ban a Trump-kampányban, vagy hogy követi-e a Facebook a felhasználói tevékenységét azután, hogy kijelentkeztek a felületről.

A meghallgatás kéziratába bárki beleolvashat a The Washington Post oldalán.

Forrás: Adweek, Washington Post, Index