Az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA) értelmében a nagy technológiai platformoknak egyszerűvé kell tenniük a felhasználók számára személyes adataik egyik szolgáltatásból a másikba való átvitelét. A technológiai cégeknek, amelyek közé tartozik a Meta (Facebook, Instagram, Messenger, Threads, WhatsApp), szolgáltatásaikat kompatibilissé kell tenniük más márkákkal. A WhatsApp azt tervezi, hogy alkalmazását átjárhatóvá teszi harmadik féltől származó csevegőalkalmazásokkal, a cég pedig a jövő hónapban jelentheti be ezzel kapcsolatos terveit.

Az EU 2024 márciusáig adott időt az olyan digitális kapuőr cégeknek, mint a Meta, hogy megfeleljenek az interoperabilitási szabályainak. Ez azt jelenti, hogy a WhatsApp-nak kompatibilissé kell tennie alkalmazását más csevegőalkalmazásokkal. A WhatsApp mérnöki igazgatója, Dick Brouwer a Wirednek adott interjújában elárulta, hogy a harmadik féltől származó csevegőalkalmazásokkal való együttműködési funkció az egyik személytől a másiknak küldött fájlokkal, szöveges üzenetekkel, videókkal és hangüzenetekkel kezdődik. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy más csevegőalkalmazásokból (például a Google Messages, iMessage, Signal és Telegram) üzeneteket küldjenek másoknak a WhatsAppon.

Egyelőre tudni, hogy mely cégek vannak a Meta terveiben. Aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a WhatsApp hogyan fogja megőrizni az adatok biztonságát, amikor alkalmazását kompatibilissé teszi más üzenetküldő szolgáltatásokkal. Úgy tűnik, a WhatsApp azt akarja, hogy más cégek a Signal Protocolt használják az üzenetek titkosításához. Míg a Meta nyitott más szolgáltatásokat igénybe vevő cégek előtt, azoknak bizonyítaniuk kell a Metának, hogy módszereik megfelelnek a WhatsApp útmutatójában felvázolt biztonsági szabványoknak. Brouwer elmondta a Wirednek, hogy a vállalatnak kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmaznia a többplatformos üzenetküldés egyszerű interoperabilitása érdekében, miközben a felhasználói adatok magas szintű integritását, adatvédelmét és biztonságát is biztosítja.

Forrás: SamMobile