A járványügyi szakemberek nem tudják hangsúlyozni, hogy a vírus terjedésének megakadályozására két fontos eszköze van mindenkinek, az egyik az, hogy rendszeresen és alaposan mosson kezet, a másik pedig a maszk. Mindkettő elég logikus, hiszen ha az ember lemossa a kórokozókat a kezéről, az nem tud a szervezetébe jutni, és mivel jellemzően aeroszolos, azaz levegőben kis cseppecskék formájában terjed a vírus, amihez még csak tüsszenteni vagy köhögni sem kell, így ha ezeket a vírusos részecskéket egy megfelelő sűrűségűre szőtt maszk felfogja, akkor azok szintén nem jutnak be a szervezetbe. 

Ennek ellenére a Facebookon terjednek az olyan csoportok, amik szerint a maszkviselés egészségtelen, ezért nem kellene az embereknek hordani. Rengeteg álhír is terjed a témában, és most a facebook eltökélte, hogy fellép az ilyen csoportok ellen.

Már néhány amerikai csoportot be is záratott, de nincs egyszerű dolga, ugyanis folyamatosan újabb és újabb csoportokban gyűlnek össze az emberek, akik próbálnak minden érdeklődőt arra buzdítani, hogy ne vegyen fel maszkot, és másoknak is mondja el, hogy felesleges, sőt ártalmas, annak ellenére is, hogy az Egyesült Államokban még mindig tombol a járvány. 

Közben a Twitter is tisztogatásba kezdett, várhatóan 150 ezer olyan fiókot tiltanak le, akik boldogan terjesztik a QAnon összeesküvés-elméleteket, például azt, hogy egy pizzérialánchoz köthető egy pedofilcsoport, és Justin Bieber is áldozat, most pedig azt, hogy Donald Trump csak tetteti, hogy nem túl intelligens, hogy könnyebben leplezze le a háttérhatalmakat. 

Forrás: BBC