A Facebook idei legnagyobb fiaskója egyértelműen a Cambridge Analytica botrány volt: dr. Alekszandr Kogan, és cége, a GSR egy, a közösségi oldalon futó személyiségteszttel 87 millió felhasználó adatait gyűjtötte be, majd ezen információk egy részét a Cambridge Analytica rendelkezésére bocsátotta, akik ezt politikai marketingkampányoknál használták fel az USA-ban. Az ügy hatalmas felháborodást okozott, Mark Zuckerberget még az kongresszus is meghallgatta emiatt, sőt az Európai Bizottság előtt is meg kellett jelennie.

Az eset ráadásul nem maradt következmények nélkül, ugyanis a Facebookot 500 000 fontra (közel 183 millió forintra) büntette a brit adatvédelmi szervezet, az Information Commissioner’s Office (ICO), arra hivatkozva, hogy a közösségi oldal kijátszotta az érvényben lévő adatvédelmi törvényeket.

Zuckerberg cége a maximális kiszabható büntetést kapta, és ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy a Facebook egy kiberbiztonsági cég felvásárlásával szeretné megoldani az egyre sűrűbben jelentkező biztonsági problémáit.

Forrás: BBC News