Bár nemrég frissítették az adatkezelési gyakorlatukról szóló elveket, ezek még mindig nem felelnek meg tökéletesen az európai szabályoknak.

Januárban lépett hatályba a Facebook új adatkezelési szabályzata és a felhasználási feltételei, a belgiumi Leuveni Egyetem kutatói szerint még ezek sem felelnek meg azoknak az európai szabályoknak, amik az elektronikus szolgáltatásokra vonatkoznak – írja az Origo. Ezek az európai szabályok ugyanis arról szólnak, hogy még azelőtt kérjék a szolgáltatók a felhasználók előzetes hozzájárulását, mielőtt adatokat tárolnának róluk.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-facebook-facial-recognition-image20246212

Az egyetem munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy a januári frissítés tulajdonképpen semmi újat nem tartalmaz, hanem a régi feltételeket csomagolták új köntösbe.

Problémát okozhat például, hogy a Facebook mobilos applikációi számára csak az operációs rendszer szintjén lehet megtiltani a tartózkodási hellyel kapcsolatos adatok gyűjtését. Baj továbbá, hogy bizonyos funkciókról nincsenek egyértelmű információk. Ilyen például, hogyha engedélyezzük a képeink felhasználását hirdetési célokra, akkor azzal nem vagyunk tisztában, hogy azok milyen felületeken jelennek meg.