Évekkel ezelőtt is sokan felszólaltak ellene, de az Egyesült Államokban idén már három gyerek halt meg az úgynevezett Blackout Challenge miatt, aminek a lényege, hogy valaki ájulásig fojtogatja magát. A legutóbbi áldozatra, egy 12 éves fiúra otthon találtak rá, de már nem tudták megmenteni az életét. 

Júniusban egy 9 éves gyereket gyászolt a családja, márciusban egy 12 éves gyerek talált rá a testvérére a fürdőszoba padlóján, aki szintén részt vett a kihívásban, de az életét nem tudták megmenteni. Olaszországban januárban egy kislány halt meg, az eset után tiltották be a TikTok használatát 13 éven aluliak számára, ami azért izgalmas, mert ez a korosztály eredetileg sem regisztrálhatna az oldalra. 

A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy a nyári szünet, és a lezárások együtt ahhoz vezetnek, hogy a gyerekek a közösségi oldalakon lógnak, éppen ezért arra kérik a szülőket, hogy jobban foglalkozzanak azzal, milyen videókat néznek és utánoznak le a gyerekek. A kihívás nem új, az elmúlt években többször is előjött, sőt már a TikTok előtt is létezett, igaz más névvel, de azonos tartalommal. Az első feljegyzések 1930-ban figyelmeztetnek a veszélyekre, 1995 és 2007 között 82 6-19 év közötti fiatal halálát okozta a játék. A TikTok minden egyes haláleset után megígéri, hogy jobban odafigyel az ilyen tartalmú videók eltávolítására, de időről-időre újra előkerülnek, kicselezve a moderációt és az algoritmusokat. 

Forrás: Vice