Megalakult a Digitális Szabadság Munkacsoport, ami a a nemzetközi technológiai cégek (mind például Facebook vagy Google) működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul – mondta el Varga Judit igazságügyi miniszter az M1-en. Varga arról is beszélt, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy az uralja majd az életünket. 

Varga felhozta azt is, hogy ezek a cégek adatokat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetünk egy szolgáltatásért, lehet, hogy mi magunk vagyunk a szolgáltatás, kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat. 

Az Igazságügyi Minisztérium által felállított munkacsoport feladata lesz, hogy a techcégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek majd, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a dolgait, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa. 

Varga Judit elmondta, hogy mivel országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, így nem önállóan működnének, hanem nemzetközi összefogásban gondolkoznak, és az egyeztetésekbe ezeket a cégeket is bevonják. A tapasztalatokat egy nemzetközi konferencián elemzik még 2020-ban.