A Google mindenki számára elérhetővé teszi egyik legújabb termékét azt remélve, hogy az emberek ezután azonnali segítséget kaphatnak bármihez egy élő videófolyamon keresztül. A neve „Helpouts” és a weben, valamint Android eszközökön elérhető alkalmazás lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy szakértői tanácsokat kapjanak lényegében bármikor – írja a The Next Web.

682b29940937bbb566f871af86c19fba_pic-02-cooking-786x305

Először augusztusban leplezték le a terméket, akkor még privát szolgáltatásként. A Helpouts most bárki számára elérhető több, mint 1000 ellenőrzött szolgáltatóval 8 kategóriában: Otthon és kert (Home & Garden), Számítógépek és elektronika (Computers & Electronics), Egészség és tanácsadás (Health & Counseling), Táplálkozás és fitnesz (Nutrition & Fitness), Divat és szépség (Fashion & Beauty), Művészet és zene (Art & Music), Főzés (Cooking), valamint Oktatás (Education).

A Helpouts segítségével lényegében bárki megtanulhatja, hogyan kell összeszerelni egy számítógépet, zenei leckéket vehet, süthet egy süteményt és még számos dolgot tehet. Ez mind a kényelemről szól, amiben a web sokkal inkább otthon van, mint bármely más médium. A Google úgy hiszi, a Helpouts segíthet egy új ökoszisztéma növekedésében és végül a tervek szerint elérhető lesz az API is, hogy a fejlesztők bővíthessék a szolgáltatás spektrumát.

homepage-screenshot-520x522

A Google termékmenedzsment igazgatója, Osi Imeokparia a szolgáltatás 5 fő elemét emelte ki a Helpouts debütálása okán szervezett sajtótájékoztatón:

  • Megtalálhatóak azok a szakértők, akikre a felhasználóknak szüksége van és abban a pillanatban, amikor szükségük van rájuk.
  • Adott egy kényelmes módszer a foglalásra a menetrendednek megfelelően.
  • Rugalmas árazási rendszer: a felhasználók választhatják ki a szakértőket, akik átalánydíj vagy percalapú díjazás szerint dolgoznak.
  • Olyan rendezési struktúra, amelyben a felhasználók áttekinthetik a már igénybe vett, múltbeli Helpouts segítségeket és értesítéseket kapnak az újakról.
  • Az élményeiket megoszthatják a barátaikkal és a közösséggel a Google+ integráción keresztül.

Néhányakban felmerülhet a kérdés, miben más ez attól, amit már jelenleg is megtalálunk olyan szolgáltatásokban, mint a YouTube.

Udi Manber, a Google mérnöki részlegének alelnöke elmondta, hogy ez inkább az azonnali segítségnyújtás elfogadásáról szól és arról, hogy beszélhetsz valakihez. Ez azt jelenti, hogy a felhasználókat nem pusztán egy „konzerv”, előre gyártott válasz fogadja a Hangouts szolgáltatásán keresztül, hanem interakcióba lépnek egy élő személlyel, valós időben és választ kapnak a specifikus kérdéseikre.

search-results-520x489

A Helpouts olyan, mint egy piac, tele tanácsokkal. A költségek eltérőek lehetnek és azokat a szolgáltatók határozzák meg. Lehet időpontot is foglalni vagy azonnal indítani egy Hangoutot. A megbeszélés után a tranzakció lebonyolítható a Google Wallet-on keresztül (egyelőre más fizetési mód nem támogatott), amiből a Google 20 százalékot vesz le.

Bár több, mint 1000 szolgáltató van a listán, nem mindegyik egyéni vállalkozó. Manber elmondta, hogy vannak köztük kis-és középvállalkozók, valamint egészen nagy üzletek is, amelyeknek csapatai bekerültek a rendszerbe.

Érdemes megjegyezni, hogy a 20 százalékos díj nem vonatkozik az egészségügyi Helpoutokra. Itt bonyolult a helyzet, hiszen ebben a kategóriában vannak szakértők a tanácsadás, a táplálkozás, a pszichológia és egyéb területekről is. Bár a Google azt mondja, a Helpouts megfelel a HIPAA (az egészségbiztosítás hordozhatóságát és elszámoltathatóságát szabályozó törvény) rendelkezéseinek, a cég óvatosan kezeli ezt a területet, lemondva még a bevételi díjakról is – állításuk szerint „sok kísérletet végeznek az induláskor” és még az is lehet, hogy egy fix munkamenetű árképzési struktúránál kötnek ki.

Manber arról is beszámolt, hogy garanciát állnak a fogyasztók elégedettségéért, azaz, ha a felhasználóknak valami nem felel meg a biztosított szolgáltatással, visszatérítik annak díját. A Helpouts rendelkezik ezen kívül egy visszacsatolási funkcióval is, ahol értékelni lehet a szolgáltatókat, s ezzel a legsegítőkészebbek toplistásak lehetnek. Biztonsági opciókat is beiktattak, így például, ha a felhasználók azonnal meg akarják szakítani a videó kapcsolatot, mert bántalmazzák vagy zaklatják őket, megtehetik. Ezen kívül adott a blokkolás lehetősége is.

Amikor a Helpouts szolgáltatását használod, úgy tűnhet, hogy valójában a Google+ Hangouts funkciójával töltöd az időt, de a cég szerint ez egy új termék leszámítva azt, hogy más szolgáltatások egyes elemeit ötvözték benne. Ilyen a Google+ (ami az identitást aspektusát adja meg a szolgáltatásnak), a Hangouts (ami a videó kapcsolatot teszi lehetővé) és a Wallet (a tranzakcióhoz).

Mind az ezernél is több szolgáltatót a Google ellenőrizte és minden további kizárólag meghívással kerülhet be a rendszerbe. Az egészségügyi területen dolgozókat pedig egy harmadik félnek is biztosítani kell legitimitási szempontból. A partnerek között van a Sephora, a One Medical, a Weight Watchers, a Red Beacon, a Rosetta Stone és a HomeAdvisor.

Screen-Shot-2013-11-04-at-9.02.37-PM-730x318

A felhasználóknak legalább 13 évesnek kell lenniük a Helpouts használatához, a szolgáltatóknak pedig minimum 18-nak.

A Google Helpouts jelenleg a weben, valamint olyan telefonokon és tableteken elérhető, amelyeken Android 4.0.4 vagy frissebb operációs rendszer fut. iOS verziót egyelőre nem terveznek.