Álplakátokat készített a párizsi klímacsúcsra egy művészcsoport.

Ezen a héten tartják Párizsban az ENSZ klímakonferenciáját az éghajlat változásairól. Egy brit központú művészcsoport, a Brandalism több mint 600 utcai hirdetőfelületen helyezett el ebből az alkalomból különböző kamuplakátokat, igazinak álcázva. De hogy miről is van szó pontosan?

Az említett plakátokon olyan márkák vannak a középpontban, mint a Volkswagen vagy az Air France, a céljuk pedig az, hogy felhívják a figyelmet a konferencia támogatóinak a képmutatására.

A Volkswagen kamuplakátján például az alábbi felirat olvasható: Sajnáljuk, hogy rajtakaptatok minket – ezzel utalva a VW mostani dízelbotrányára.

vw-brandalism

Vagy ott van az a hirdetés, ami pont olyan, mintha az Exxoné lenne: Tudjuk, milyenek a hatásai a fosszilis üzemanyagoknak, de nyilvánosan ezt tagajduk.

exxon-brandalism

A Shell plakátján egy Trabant látható, a Shellnek pedig az első betűje kicsit kilóg, így inkább a Hellre, vagyis a pokolra lehet asszociálni.

shell-brandalism

Az Air France pedig „elismeri” a csoport által készített képen, hogy légitársaságként nem igazán foglalkoztatja őket a klímaváltozás, bőven elég, ha támogatják a konferenciát.

air-france-brandalism