Megszámlálhatatlan átverés terjedt már a Facebookon annak indulása óta, most itt az újabb: a Kickstarter és IndieGogo közösségi finanszírozós oldalakról lopják le a csalogató képeket, szövegeket és ezekkel próbálnak pénzt kicsalni a hiszékenyebb emberekből. Ez az oldal azt használja ki, hogy egyre többet szeretnek pénzt adni az ötletes új dolgok kitalálóinak, majd a pénzükért cserébe részesülnek a termékből szolgáltatásból. Csak éppen a végén itt most nem a startupnak fizetnek, hanem a csalóknak.

Elsődlegesen úgy lehet kiszűrni az ilyen átveréseket, hogy eleve megnézzük milyen oldalra irányít át a Facebook. A teljesen lehetetlen url cím már alapból gyanús lehet, illetve az is, hogy ezek nem szoktak túl nagy összegek lenni, főleg ahhoz képest, hogy mit szeretnének eladni. A Kickstarter szóvivője egyébként elmondta, teljesen tehetetlenek ezek ellen, max a Facebook tüntetheti el minél gyorsabban a kamuhirdetéseket.

Ráadásul ezek a Facebook-posztok tökéletesen targetáltak, azok kapják meg, akik a leginkább fogékonyak erre, és leginkább műszaki cikkeket reklámoznak, ami így, a Black Friday idején különösen veszélyes lehet, mivel ilyenkor a rendes, hitelesen helyen történő vásárlásait sem túlzottan gondolja át az ember.

Forrás: Mashable