Pár éve hetente jöttek hírek arról, hogy a Meta összeköthetővé szeretné tenni az Instagram üzeneteit a Messengerrel, tehát lehet küldeni üzenetet akkor is, ha valaki csak az egyik vagy csak a másikat használja. El is indult a dolog, de váratlanul most arról szól a hír, hogy a Meta megszünteti ezt a lehetőséget.

A vállalat egy új Instagram-támogatási oldalon jelentette be, hogy a funkcionalitást lehetővé tevő platformok közötti integráció megszüntetését tervezi. Ez azt jelenti, hogy december közepétől a Facebook és az Instagram közötti alkalmazások közötti csevegés megszűnik. 

Miután a Meta leállítja az integrációt, többé nem fog tudni új hívásokat indítani vagy csevegni Facebook-ismerőseivel az Instagramról. Ha van Facebook-fiókkal folytatott beszélgetése az Instagramon, azok csak olvashatók lesznek. A funkció eltávolítása azt is jelenti, hogy a Facebook-fiókok többé nem láthatják tevékenységi állapotát, és nem olvashatják a nyugtákat. Valamint a meglévő csevegések egyik platformon sem kerülnek át a beérkező levelek mappájába. 

A technológiai óriás először 2019-ben jelentette be az Instagram és a Facebook közötti platformok közötti integrációt, nem sokkal később pedig életbe lépett az úgynevezett account center. Most azonban ez a képesség már csak néhány hétig lesz elérhető, amíg a vállalat hivatalosan le nem állítja a platformok közötti funkcionalitást.

A Meta nem adott egyértelmű okot arra, hogy miért változtat most három évvel később. Valószínű azonban, hogy a hátraarcnak az EU digitális piacokról szóló törvénye okozta szabályozási figyelmeztetések elkerülése lehet a célja, amely a nagyvállalatok számára előírja az üzenetküldő platformok közötti kompatibilitást is.

A feltételezések szerint a Meta időben felszámolja ezt a speciális, több alkalmazáson keresztüli csevegési funkciót, hogy a vállalat kikövezhesse az utat a platformok közötti szélesebb körű kompatibilitás felé, amely megfelel az uniós előírásoknak.

Forrás: Android Central