Megtiltja a francia kormány több „szabadidős alkalmazás”, köztük a TikTok videómegosztó applikáció telepítését és használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein – jelentette be pénteken Stanislas Guerini közszolgálati miniszter pénteken a Twitteren.

Az intézkedés azonnal hatályba lép, mintegy 2,5 millió közhivatalnokot érint, és a TikTokon kívül a Candy Crush játékprogramra és a Netflix streamingszolgáltatóra is vonatkozik. Az érintett alkalmazások teljes listáját még nem tették közzé.

A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy ezek az alkalmazások kockázatosak kiberbiztonsági és adatvédelmi szempontból. A döntést az információs rendszerek védelméért felelős nemzeti ügynökség (Anssi) vizsgálatának eredménye alapján hozták meg.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és más nyugati országokban megtiltották az államigazgatásban a hivatali informatikai eszközökön a TikTok használatát. Az Európai Bizottság szintén hasonló intézkedést vezetett be. Az amerikai kongresszusban éppen törvénytervezet kidolgozása folyik, amely felhatalmazást adhat Joe Biden elnöknek arra, hogy teljes körű tilalmat vessen ki az alkalmazásra az országban. A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok adatokat gyűjthetnek a TikTokon, vagy az alkalmazáson keresztül befolyást gyakorolhatnak a felhasználókra.

Forrás: MTI