Július 25-én a Facebook nyilvánosságra hozta az aktuális negyedéves pénzügyi jelentését, ami nem annyira nyerte el a piac tetszését, és magyar idő szerint szerda éjszaka a legnagyobb közösségi oldal részvényének értéke zuhanásba kezdett, megjárva a mínusz 24%-os mélységeket is. Bár a cég nyeresége (5,12 milliárd dollár) meghaladja az elemzők által prognosztizált összeget, de a bevétel (13,04 milliárd dollár) bőven alulmúlja a várt 13,34 milliárdot, amire negatívan reagált a befektetők.

Európában konkrétan csökkent a felhasználók száma az előző időszakhoz képest

A gyengüléshez viszont nemcsak a várt bevétel elmaradásának van köze, hiszen a közzétett felhasználói számok alapján a Facebook növekedése megtorpanni látszik. Az elemzők az elmúlt negyedévet illetően napi 1,49 milliárd és havi 2,25 milliárd bejelentkezőt vártak a közösségi oldaltól, de a közösségi oldal ezt nem volt képes teljesíteni: a napi bejelentkezők száma mindössze 1,47 milliárd fő volt naponta, havi átlagban pedig csak 2,23 milliárd bejelentkezést sikerült elérniük.

A vállalatra nézve szintén nem túl pozitív adat, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában megállt a felhasználószám növekedés: továbbra is 185 millió napi és 241 millió havi látogató lép be a két országból, Európában pedig konkrétan csökkent a felhasználók száma: az előző időszakhoz képest 377 millióról 376 millióra esett vissza, a napi bejelentkezések pedig 282 millióról 279-re csökkentek.

Forrás: The Verge