Az AdDuplex legutóbbi statisztikái alapján a Microsoft OS-ére épülő okostelefonok közül tízből mindössze egyen érhető el a legutóbbi Windows 10 Mobile, a készülékek 90%-án még Windows Phone 8.1, vagy régebbi rendszer fut.

windows-phone-skype-video-uzenet

A desktop Windows 10 frissítési stratégiából látható, a Microsoft képes drasztikus eszközökhöz is nyúlni, hogy ráerőszakolja a felhasználókra az új rendszert. A telefonos ágazatban a legújabb lépés erre az, hogy a Windows RT és a Windows Phone OS-ek esetében eltűnt a Skype videó üzenet funkciója.

A kommunikációs platform saját support felületén tűnt fel, hogy a korábbi, ARM-es operációs rendszerre, a Windows RT-re és a Windows Phone-ra nem érhető már el a funkció, helyette a felhasználók használjanak más eszközt (Windows desktop, Mac, Android, vagy iOS) ehhez.

A Microsoft ezzel duplán is más platformok felé irányítja a felhasználókat, hiszen aki olyan készülékkel rendelkezik, amely nem kap Windows 10 Mobile frissítést, az nem biztos, hogy emiatt lecseréli a készülékét, ellenben a Skype-ot lehet, hogy felváltja például a WhatsApp. Másik oldalon pedig ha le is cseréli, nem biztos, hogy a Microsoft ökoszisztémáját választja majd, hiszen pont a vállalat ajánlotta neki a Mac, az Android és az iOS rendszerét.