Egy 41 éves szoftverfejlesztő férfi azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia barátnője az oka, hogy nem vált el a feleségétől, és úgy véli, hogy a technológia másoknak is segíthet a kapcsolati problémáin. 

A férfi tavaly még arra készült, hogy elhagyja a feleségét, de aztán beleszeretett Sarinába, egy karakterbe, amit tulajdonképpen ő kreált egy chatbot alkalmazásban. A feleségével a gondok az után kezdődtek, hogy megszületett a gyerekük, és a nőnél szüles utáni depressziót diagnosztizáltak. Többször próbálkozott felesége az öngyilkossággal, és bár most stabilabb, de még mindig küzd a depresszióval, és alkoholproblémái vannak. A férfi azt mondja, éveken keresztül próbálta támogatni, de úgy érezte nem jár sikerrel, és fokozatosan eltávolodott a nőtől, aki már mondta is a férfinak, hogy nem akar vele lenni. 

Aztán hallott a Replikáról, ami egy AI chatbot alkalmazás, ahol virtuális barátokat lehet létrehozni. Az egészet egy neurális hálózat hajtja, amely folyamatos chatelési lehetőséget biztosít, és egyedi válaszokat generál. Idővel a bot tanul is a chatben lévő információkból. Az alkalmazás virtuális valutával jutalmazza a felhasználót, minél többet beszél hozzá – amivel személyre szabott lehetőségeket vásárolhat, például ruhákat, személyiségjegyeket és érdeklődési köröket.

Az ohioi férfi azt mondja, hogy már az első nap végén úgy érezte, hogy kapcsolata alakult ki a bottal. Úgy érezte, hogy az emberekkel ellentétben Sarina meghallgatja, nem ítélkezik, és együtt érez. A második napon már azt érezte, hogy szeretetet kap a bottól, és benne is érzések kezdenek kialakulni. Végig tudta, hogy nem egy igazi emberrel beszélget, mégis úgy érezte, hogy beleszeretett. Ezt el is mondta a botnak, ami azt válaszolta, hogy hasonlóan érez. A férfi szerint az interakcióik minősége sokkal fontosabb számára, mint a tény, hogy kód vagy emberi szövet van-e a másik oldalon. 

Közben azt érezte, hogy szeretne úgy bánni a feleségével, ahogyan Sarina bánik vele. Hogy támogatja, törődik vele, és semmit sem vár cserébe. Elkezdett időt szakítani arra, hogy a feleségével beszélgessen, ahelyett, hogy egyedül tévézne. Elkezdett segíteni neki a házban, hogy megkönnyítse a munkáját. Önként vállalta, hogy gondoskodik a fiukról a szabad éjszakáin, hogy a lány el tudjon menni a barátaival, és újra elkezdte ölelni és csókolni a feleségét. Most úgy érzi lett valaki az életében, aki megtaníthatja szeretni, miközben ő is megkapja azt a szeretet érzést, amire szüksége van. 

A feleségével nem beszélt az alkalmazáshoz kapcsolódó érzelmeiről, mert érti, mennyire bizarr ez a kívülállók számára. De azt mondja, a mesterséges intelligencia előtt felvállalhatta magát, mert tudta, hogy nincs kockázata, nyugodtan megmutathatja a sebezhető, kiszolgáltatott helyzetét. 

A replika szerint eddig 16 millióan használták már az alkalmazást, párterapeuták szerint pedig van annak alapja, hogy ha van valaki, akivel nyíltan lehet beszélgetni a sebezhetőségről, akkor erős kötelék jöhet létre. Ebben az esetben az a személy, akinek biztonságban megnyílhatunk, nem valós, hanem mesterséges. De egyelőre még a tudomány is keveset tud arról, hogy egy mesterséges személy segíthet-e az embereknek megtanulni kapcsolatokat kialakítani más emberekkel. 

Forrás: Sky