Rettegés. Káosz. Kétségbeesés. Ezekkel a szavakkal lehet jellemezni az Instagram közösség érzéseit 2019. február 13-án. Pont Valentin nap előtt.

Február 13. reggele minden Instagram-felhasználónak úgy indult, mint minden közönséges hétköznap: fotó a kávéról, hashtag coffeetime. Ám hamarosan a közösségi média felületeket borzalmas hírek kezdték el ellepni arról, hogy mészárlás történik az Instagram követők számában és az emberek sorra vesztik el követőiket.

Volt már hasonló eset, ám a mai fekete filterrel borított, maximális lux-ra állított nap semmihez sem fogható. Korábban a felhasználók néhány tíz, maximum néhány száz felhasználót vesztettek el, ám február 13-án több ezer, tízezer, sőt több millió követő elvesztéséről érkeznek hírek a kétségbesett, sokkban lévő felhasználóktól.

Az Instagram később Twitter-oldalán adott ki közleményt a tragikus napról. A közösségi média platform elmondása szerint tisztában vannak azzal, hogy néhány ember drasztikus változást észlelt követői számában, a problémát pedig igyekeznek minél hamarabb megoldani.

A mindenkit izgató kérdés, hogy van-e megoldás. És hogy lehet-e egy ilyen napon elég hamar cselekedni.

A social media szakértők feltételezése szerint mindez nem véletlen és tudatos támadásról van szó. Az Instagram a mai napon ugyanis elkezdte a leszámolást a botokkal, vagyis a nem valós fiókokkal. Igen, lehet, hogy sok lájkunk valójában robotoktól érkezett. És sokunkat máig robotok követték. Ám ha ezeket a robotokat az Instagram ma eltüntette felületéről, az azt jelenti, hogy… Bottal üthetjük a nyomukat.

A mészárlást a celebek is átélték. A rendszer nem válogat.

Ariana Grande 3 millió követőt vesztett el a mai napon, a Little Mix 1 millió követővel lett szegényebb, a Kensington Palace Instagram oldala pedig 150 ezerrel.

Egyesek szerint a Terminátor következő része komolyabban feldolgozhatja a robotok mai taktikus mészárlását. Az egyeseken magunkat értjük.