Nem könnyíti meg a Facebook a vállalkozások életét új algoritmusával, mely leginkább ismerőseink által készített posztokat fogja előnyben részesíteni. Vagyis üzenőfalunkon hamarosan nagyobb mennyiségben számíthatunk családunk, barátaink és kollégáink bejegyzéseire és fotóira. De mi lesz a Facebook-oldalakkal?

Facebook algoritmus

Adam Mosseri, a Facebook product management részlegének alelnöke így írt a Facebook blogoldalán a fejlesztésről: „A Facebook azon az elven épült fel, hogy összekösse az embereket barátaikkal és a családdal. A news feedben máig ez a meghatározó tényező.” Mosseri azt is elmondta, hogy felméréseik szerint az embereket azt várják el üzenőfaluktól, hogy az informálja és szórakoztassa őket. Ez viszont kicsit ellent mond a social media-óriás új fejlesztésének, hiszen nem biztos, hogy ismerőseink fotói fognak minket a leginkább szórakoztatni.

A Perse.ly áprilisi felmérése szerint különböző cégek oldaláátogatásaiknak 41.4 százalékát a Facebookról nyerik. Azt, hogy a cégek korántsem lesznek abszolút nyertesei a fejlesztésnek a Facebook engineering directora, Lars Backstrom is beismerte

„Alapvetően számítunk rá, hogy a változtatások miatt néhány Facebook-oldal elérése és látogatottsága csökkeni fog. Ez nagyban függ a közönség összetételétől.”

Hogy ez mit jelenthet? Amennyiben egy oldal látogatottságában az emberek lájkjaira, kommentjeire, megosztásaira – vagyis reakcióra – épít, elvileg nem várható jelentős visszaesés és továbbra is születhetnek sikeres posztok, jó eléréssel. Ám a változások természete erről az oldalról még mindig homályos és Frank Speiser, a SocialFlow’s társalapítója szerint az új fejlesztés következményei valójában sokak számára kedvezőtlenek lehetnek és jelei sok felhasználónál máris jelentkeztek.

Egy biztos: a Facebook újabb lépést tett afelé, hogy minél több szolgáltatót kényszerítsen fizetésre közönsége eléréshez.

Forrás: Adweek