Tudod, kik voltak ők, és hová jutottak?

Az Apple neve szinte egybe forrt az elmúlt évek során Steve Jobs-szal. Ami nem is meglepő, hiszen kétségtelen, hogy ő tette a vállalatot azzá, ami: a világ legértékesebb márkájává.

Steve Jobs még a halála után is izgalmas figura, nem csoda, hogy azóta is készítenek róla filmeket, írnak róla könyveket. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy bár rengeteget dolgozott azért, hogy az Apple ma a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb tech vállalata legyen, azért ezt elég nehéz lett volna neki egyedül végigvinnie. Mindig volt körülötte egy tehetséges csapat, akik segítették a munkáját. Vannak, akik az évek alatt a feledés homályába merültek, de vannak, akik a mai napig ismertek (és elismertek).

A Business Insider összegyűjtötte, kik voltak a cég legelső dolgozói.

10. Gary Martin és a könyvelés

Gary Martinról azt írja a lap, hogy annak ellenére csatlakozott a céghez, hogy nem bízott az Apple hosszú távú jövőjében. Azt nem tudni, hogy mikor kezdett el a vállalatnál dolgozni, csak annyit, hogy 1983-ig maradt. Ezután egy űrutazással foglalkozó céghez, a Starstruckhoz ment, majd több, kisebb vállalatnál is pénzügyi vezetőként dolgozott.

9. Sherry Livingston, az első vezérigazgató legnagyobb segítsége

Sherry Livingston volt az Apple első titkárnője, akit még Michael Scott vett fel. Tulajdonképpen minden olyan munkát ő végzett el, ami nem a technológiához kapcsolódott.

8. Chris Espinosa, aki részmunkaidőben dolgozott

chris-espinoza

Még 14 évesen lett az Apple csapatának a tagja Chris Espinosa, aki suli mellett dolgozott a cégnek. Akkoriban persze csak részmunkaidőben, az azóta felnőtt férfi viszont a mai napig az Apple alkalmazottja, persze már főállásban. A cikk szerint azért övé lett a 8-as szám, mert amikor Michael Scott osztogatta a számokat, ő még iskolában volt, és délutánra gyakorlatilag ez maradt neki.

7. Michael “Scotty” Scott vezérigazgató

Scott állítólag James Bondra, a 007-es ügynökre utalva adta ki magának a 7-es számot. Ő volt az eredeti vezérigazgató.

6. Randy Wigginton és az Apple II

Randy Wigginton volt az, aki átírta a BASIC-et úgy, hogy az fusson az Apple II gépeken. A későbbiekben olyan cégeknek dolgozott, mint az eBay, a Google, a Chegg, illetve a Square.

5. Rod Holt, fejlesztő

Eleinte Rod Holt nem akart az Apple dolgozója lenni, de állítólag Steve Jobs addig-addig nyaggatta, amíg végül be nem adta a derekát, és csatlakozott a csapathoz. A férfinak már akkor is jó híre volt a szakmában, és neki köszönhetjük az Apple II áramellátásának a kidolgozását. Végül hat évvel később az új menedzsment úgy döntött, már nincs rá szükség, így elbocsátották.

4. Bill Fernandez, az első a két Steve után

Steve Jobsot a cupertinói középiskolából ismerte, Steve Wozniaknak pedig barátja, egyben szomszédja is volt. Bill Fernandez tulajdonképpen az Apple első alkalmazottja, amikor a két Steve elindította az Apple-t, már fel is vették. A férfi 1993-ig tartott ki a cégnél.

3. Mike Markkula, aki nélkül aligha indulhatott volna el az üzlet

Ő az, akinek rengeteget köszönhet az Apple, hiszen már az induláskor 250 ezer dollárt invesztált a cégbe, igaz, ezzel az Apple tulajdonrészének a 30 százalékát meg is szerezte. Rengeteget segített az Apple menedzselésében, üzleti tervet készített, felvette az első vezérigazgatót. Sőt, ő volt az, aki meggyőzte Wozniakot, hogy a HP helyett az Apple-t válassza. Egészen 1997-ig az Apple-nél maradt, így testközelből végignézte Steve Jobs kirúgását és visszahívását is.

Markkula azóta több start up céget is támogatott, és rengeteg pénzt adományozott a Santa Clara Egyetemnek, ahol létrehozták a Markkula Center for Applied Ethics-et.

2. Steve Jobs, a kettes számú

dreamstime_s_21463527

De miért is nem ő lett az 1-es? Michael Scott úgy fogalmazott, hogy azért nem akarta neki adni ezt, mert úgy gondolta, “az már túl sok lett volna”. Steve Jobs is sok mindent élt meg, volt, hogy kirúgták, aztán visszavették, végül az ő segítségével virágzott fel igazán az Apple. 2011. október 5-én halt meg.

1. Steve Wozniak, Woz

dreamstime_s_46395012

A HP-tól kapott egy jól csengő állásajánlatot, végül mégis az Apple-t választotta. 1985-ben hagyta ott a céget, Jobs-szal ezután meg is romlott a viszonyuk. Nem sokkal később viszont Ronald Reagan nekik adományozta a National Medal of Technology érdemrendet, ekkor megállapodtak abban, hogy Woz hivatalosan továbbra is az Apple alkalmazásában marad, évi 20 ezer dolláros bérért.