A vásárlóknak sok oka lehet, amiért online keresnek termékeket. Talán egy konkrét darab után kutatnak vagy kedvezmény érdekli őket, esetleg össze akarják hasonlítani a lehetőségeiket. Ha megérted ezeket az alapvető viselkedési mintákat, amelyek a vásárló keresési mechanizmusára jellemzőek, online kereskedőként jobb döntéseket hozhatsz, ami az oldal dizájnját vagy a termék promóciót illeti. A Practical Ecommerce cikkében 5 ilyen mintát tárgyal.

1. Elhelyezés

Ez esetben a keresés célja egy ismert termék megtalálása. A vásárló például kutathat egy farmer után és bár nem ismeri a termék minden részletét, általánosságban tudja, hogy az létezik, relatíve gyakori és talán azt is, hogy milyen méretre van szüksége.

100113-locate-570x230

A keresési feladat ebben az esetben valószínűleg tartalmaz pontos lekérdezéseket a keresőmotorokban vagy egy kereskedő saját oldalának keresőjében. Itt a cél egyszerűen az lehet, hogy vissza kell térni a lehető legjobb keresési találatokhoz, amelyek relevánsak a lekérdezés szempontjából. Ezért az optimalizálási erőfeszítések során a lehető legjobb, azaz legrelevánsabb és a legtöbb információt megtérítő eredményekre kell fókuszálni.

2. Ellenőrzés

Néha a vásárlóknak ellenőrizniük kell, hogy az adott termék megfelel-e néhány fontos specifikációnak vagy elvárásnak. Ezekben az esetekben a vevő valószínűleg ismeri a keresett elemet, de meg akar bizonyosodni róla, hogy pontosan megértette a termék lényegét. Így egy gyerekülést kereső vásárló már azt is eldönthette, hogy melyik márkát és modellt akarja megvenni. Ám lehet, hogy még egyszer nekifut az online kutatásnak a vásárlás előtt, hogy biztosan azt az ülést vegye meg, amelyik megfelel a gyermeke súlyának és magasságának.

100113-verify-570x330

Az ellenőrző vásárló típusánál arra szükséges emlékezni, hogy a legfontosabb specifikációkat is meg kell adni a termékleírásokban. Néhány tulajdonságot már a címben vagy az oldal felső részében is megadhatsz, így az ilyen típusú kereséseknél kereskedőként jobban fogsz teljesíteni.

3. Megfigyelés

Nem minden online vásárlás spontán. Valójában valószínűbb, hogy az interneten vásárlók – különösen, ha drága vételről van szó – több oldalt is meglátogatnak, mielőtt döntenek. Átnézik az árakat, kuponokat keresnek, és ilyenkor megfigyelnek, hogy tudatában legyenek minden információnak a termék fejlődésével, elérhetőségével vagy árával kapcsolatban.

A nemrég elérhetővé vált Chromecast eszköz jó példa lehet erre. A Chromecast lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy megjelenítsenek bármit a televízióban, amit a Chrome böngészővel ellátott számítógépükön néznek. A bevezetése után gyorsan elkapkodták a terméket és sok vásárlónak utána kellett járni az elérhetőségének ahhoz, hogy vehessenek egyet, amint újra megvásárolhatóvá válik.

100113-monitor-570x351

Néhány kereskedő ezért proaktívan viselkedik és termékekre fókuszáló RSS hírfolyamot vagy termékértesítéseket biztosít, amelyek automatikusan jelzik a vásárlónak, ha változik a leltár állapota vagy az ár.

4. Összehasonlítás

Itt olyan egyszerű dologról is szó lehet, mint a színek összehasonlítása vagy olyan összetettebb tevékenységről, mint különböző memória modulok összevetése egyik oldalról a másikra. A kereskedőnek néha elég annyi, hogy megjelenít egy „összehasonlítás” gombot, amely megmutatja kettő vagy több termék tulajdonságait egymás mellett, míg komplexebb vásárlási modellekben parametrikus keresésre lehet szükség, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy meghatározzák a lekérdezés paramétereit.

100113-compare-570x249

5. Felfedezés

A felfedező vásárló új termékeket, kategóriákat vagy opciókat keres. Vegyünk egy példát, amelyben egy vevő könyvek után kutat a Barnes & Noble weboldalán. Átnézhet több oldalt is, követheti releváns termékek linkjeit vagy elolvashatja a kritikákat.

100113-explore-570x428

A lényeg, hogy az oldalnak segítenie kell a vándorlásban a felfedezőt és biztosítania afféle jelöléseket, amelyek megmutatják a vásárlónak, merre járt már, hogy így ne haladjon visszafelé vagy unja el magát.

A tartalommarketing, amely leírja a termékekhez kapcsolódó tevékenységeket, szintén hasznos lehet az ilyen vásárlók esetében.